Soutěž o návrh na řešení prostoru náměstí Dr. Edvarda Beneše a jeho okolí, vyhlášená městem Ostrava v červenci loňského roku, zná svého vítěze. Jejím hlavním úkolem bylo najít odpověď na otázku, jakou má mít tento důležitý veřejný prostor podobu a způsoby využití.

Porota složená z nezávislých odborníků, zástupců města i obvodu vybrala návrh kolektivu autorů architektů Jiřího Miky, Martina Materny, Markéty Káňové, Petra Svobody, Adély Kudlové a Venduly Bažové. Návrh přináší celkovou kultivaci prostoru, který tak v budoucnu nabídne příjemné prostředí pro trávení času či konání různých aktivit. Zároveň počítá s možností budoucí výstavby v ploše bývalého Německého domu.

Úkolem této urbanisticko-architektonické soutěže, kterou zorganizoval Městský ateliér prostorového plánování a architektury (MAPPA), bylo vyřešit formu, podobu a způsoby využití veřejného prostoru, který nese označení náměstí, ale v tuto chvíli má spíše vzhled průchozího parčíku. Kromě toho měl návrh řešit kulturní aspekt území, posoudit stav okolních ulic a zohlednit navazující projekty, které se zde plánují, především připravovanou rekonstrukci komplexu bývalého obchodního domu Ostravica.

Vizualizace druhé fáze projektu – s budoucí výstavbou.

Vizualizace druhé fáze projektu – s budoucí výstavbou.

Soutěž byla stanovena jako otevřená a dvoufázová. Porota hodnotila návrhy z hlediska kvality celkového urbanisticko-architektonického řešení, dopravního řešení, hospodárnosti a ekonomické přiměřenosti. Výše zmíněnému kolektivu udělila ohodnocení ve výši 300 tisíc korun a jeho návrh doporučila k realizaci. Zároveň také porotci stanovili body, ve kterých doporučují návrh v dalších stupních dokumentace dopracovat.

Porota kladně hodnotila, že návrh člení území na tři různé části, které mají pro uživatele příjemnou velikost. Jedná se o prostor před radnicí, parkové náměstí se stávající vzrostlou zelení a plochu bývalého Německého domu, která je zdůrazněna jiným typem zvolené dlažby. Návrh také zdařile pracuje s objemovou regulací objektu, který by se v budoucnu v místě bývalého Německého domu mohl postavit. Na druhou stranu k dopracování zůstává řešení tzv. modrozelené infrastruktury a z krajinářského pohledu také vztah liniové a volné zeleně v parku. Dále je nutné vyřešit výškový přechod u garáží hotelu Imperial a požadavky na bezbariérovost. Bude potřeba se také více zamyslet nad využitím pozemku pod plánovanou budovou E komplexu Ostravica, než bude postavena,“ doplnil ředitel ateliéru MAPPA Ondřej Vysloužil.

Autorem druhého pozitivně hodnoceného návrhu je architektonická kancelář gogolák + grasse. Tomu porota v soutěži udělila odměnu ve výši 150 tisíc korun a ocenila na něm mimo jiné práci se zelení, konkrétně návrh stromořadí v ulici Nádražní. Dle názoru poroty však tento návrh postrádal čitelné urbanistické řešení.

Hodnocení návrhů se účastnili zástupci města a obvodu a řada odborníků na plánování města, architekturu a krajinářskou architekturu, přizváni byli také zástupci Národního památkového ústavu, kteří stáli už u příprav zadání soutěže, zástupci komplexu Ostravica a hotelu Imperial.

Veřejnost se může se soutěžními návrhy seznámit na výstavě, kterou pořádá městský ateliér MAPPA ve svém prostoru Za výlohou od 31. března. Výstava bude zahájena vernisáží 30. března. v 17 hodin.