Budovy přiléhající k areálu blanenského zámku byly roky zanedbané, vedení města se je proto rozhodlo začít postupně opravovat. Rekonstrukce prvních budov se dařila, jenže u té další už práce delší dobu stojí a v centru Blanska jsou vidět jen obvodové zdi.

Firma opravující budovu u blanenského zámku odstranila střechu, částečně...

Firma opravující budovu u blanenského zámku odstranila střechu, částečně vybourala vnitřní prostory a tím to skončilo. K samotným stavebním pracím už nedošlo. | foto: Michal Záboj, město Blansko

Firmu, která rekonstrukci zajistí, totiž Blansko vybralo už před rokem, kdy nabídla, že opravu zvládne za 12,5 milionu korun, tedy zhruba o třetinu levněji, než radnice předpokládala.

Práce ale postupovaly jinak, než si radnice představovala. Firma odstranila střechu, částečně vybourala vnitřní prostory a tím to skončilo. K samotným stavebním pracím už nedošlo. 

„S původním zhotovitelem byla loni po několika měsících ukončena smlouva kvůli nedodržování dílčích termínů stanovených harmonogramem prací a také z cenových důvodů,“ popsala vedoucí odboru správy a rozvoje města na blanenském úřadu Petra Skotáková. 

Nejdříve se totiž firma potýkala s nedostatkem pracovníků kvůli covidu, takže se termíny posouvaly, a s tím došlo i ke zdražení stavebních prací.

Loni na podzim tak Blansko vypsalo druhé výběrové řízení. Vybraný výherce ovšem podle radnice nakonec těsně před podpisem smlouvy v prosinci odstoupil. „Jako důvod uvedl další zvyšování cen stavebních materiálů i jejich nedostupnost na trhu,“ sdělila mluvčí města Blanska Pavla Komárková.

Na začátku ledna proto Blansko vypsalo už třetí tendr. „Do něj se přihlásil jediný uchazeč, ten ale musel být nakonec vyřazen, protože nesplnil podmínky zadávacího řízení,“ vysvětlil Petr Mráček z investičního oddělení blanenského úřadu s tím, že i toto výběrové řízení tak muselo být zrušeno.

Aktuálně běží už čtvrté výběrové řízení. Starosta Jiří Crha (ODS) věří, že tentokrát už se zhotovitele povede vybrat. „Rádi bychom udrželi termín stavebního dokončení do konce roku 2022,“ prohlásil. V polovině příštího roku by pak měla budova začít sloužit pracovníkům blanenského muzea, které sídlí právě v nedalekém zámku a také využívá prostory v sousední, již opravené budově.

Dnes je polozbořený objekt zakonzervovaný a na místě střechy vlají plachty. Nově by měl dům výškově dorovnat ten sousední. Součástí rekonstrukce je také úprava vnitřních dispozic objektu a výstavba nových podkrovních místností. Fasáda pak bude ladit s již opravenými stavbami předzámčí i s budovou zámku.