Ačkoliv nás moderní designové trendy směřují k minimalismu a designové čistotě, stále je řada našich interiérů tradičních nebo třeba rustikálních. To platí pro soukromé, veřejné i komerční stavby. V segmentu dveřních a okenních kování je nabídka neskutečně široká, úkolem architekta a designéra je pomoci investorům nalézt optimální řešení odrážející funkční i estetické nároky projektu.

„Obecně platí nutnost individuálního řešení pro každý interiér,“ říká Kristina Boda, ředitelka společnosti Cobra, největšího českého dodavatele dveřních kování. „Považujme technickou kvalitu za vyřešenou a soustřeďme se na dva hlavní aspekty, které určí dlouhodobou spokojenost s dveřním kováním – ergonomii a design.“

Cobra Q Ultima - matný černý povrch okouzlí v elegantních dřevěných i bílých minimalistických interiérech. Kolekce Cobra Q získala nejprestižnější světová designová ocenění včetně Red Dot Award 2019.
Cobra Q Ultima – matný černý povrch okouzlí v elegantních dřevěných i bílých minimalistických interiérech. Kolekce Cobra Q získala nejprestižnější světová designová ocenění včetně Red Dot Award 2019. | Zdroj: Cobra

Minimalismus nebo tradice?

Vybíráme-li dveřní kování, je dobré vědět, co od kliky očekáváme – je to jen mechanický nástroj odrážející pouze cenové zadání investora nebo máme možnost esteticky výraznější klikou potrhnout charakter bytu?

Design kliky musí jít ruku v ruce s pojetím celého interiéru. Moderní projekty cílí na minimalistická až industriální řešení, která vyžadují esteticky jednoduché kliky bez zdobných detailů.

Minimalismus ale není univerzální designový styl, řada projektů vede ke klasičtějšímu či rustikálnímu pojetí. Rekonstrukce historických bytových domů v centrech vyzývají k využití zdobnějších dveřních kování s kulatými tvary, prolisy nebo kovanými detaily.

Titanové kliky Cobra Aphrodite a Athena z kolekce Black Line - svými křivkami i barvou nežádají o dominanci v interiéru, spíše vhodně doplní moderní charakter menších bytů
Titanové kliky Cobra Aphrodite a Athena z kolekce Black Line – svými křivkami i barvou nežádají o dominanci v interiéru, spíše vhodně doplní moderní charakter menších bytů | Zdroj: Cobra

Ergonomie na prvním místě

Úchop kliky je zcela zásadní, důležitá je optimální velikost pro všechny členy domácnosti. Lépe je instalovat mírně větší kliku, než zbytečně titěrnou. Masívní kliky dodají pocit bytelnosti do větších prostor, menší kliky jsou vhodné do menších bytů,“ říká Kristina Boda z Cobry.

Největším problémem jsou ostré hrany a rohy úchopové části kliky. Zvlášť u puristických designových klik je třeba pečlivě volit finální design a ohlídat také ergonomickou kvalitu vybraného modelu.

Jaké kování je podle posledních trendů nejoblíbenější ze strany klientů?

V posledních letech vnímáme příklon k moderním klikám s čistým až minimalistickým designem. Estetická střídmost vede k nahrazování štítových kování rozetovými, často se montuje pouze klika bez spodní rozety. Za vzor si vezměme vlajkovou loď Cobry – kolekci dveřních kování Cobra Q, oceněnou na nejprestižnějších designových soutěžích. Přímé linie a estetická čistota a hlavně příkladná ergonomie, to jsou aspekty, které předurčují minimalistické kliky do moderních interiérů.

Cobra Design line - ucelená kolekce prémiových dveřních kování v minimalistickém designu. Umírněný design, estetická čistota, trvalá kvalita, to jsou hodnoty, které lze ocenit v každém moderním interiéru.
Cobra Design line – ucelená kolekce prémiových dveřních kování v minimalistickém designu. Umírněný design, estetická čistota, trvalá kvalita, to jsou hodnoty, které lze ocenit v každém moderním interiéru. | Zdroj: Cobra

„Utečme od unifikovaných řešení, v Cobře věříme, že každý dům či byt si zaslouží svůj osobitý styl. Modelem, který může vnést kontrast mezi modernou a tradicí je třeba kolekce Cobra Black Smith propojující skutečné kovářské řemeslo s moderními postupy a designy,“ vysvětluje Kristina Boda z Cobry. „Takové kování můžete použít jak do moderních interiérů jako kontrastní prvek nebo vybrat model, který bude vyhovovat vyloženě rustikálnímu interiéru,“ dodává.

Cobra Black Smith - na pohled čistota a jednoduchost, na dotek jedinečnost a řemeslo - to je kovaná klika z kolekce kovaných výrobků Black Smith.
Cobra Black Smith – na pohled čistota a jednoduchost, na dotek jedinečnost a řemeslo – to je kovaná klika z kolekce kovaných výrobků Black Smith. | Zdroj: Cobra

Každý interiér si zaslouží své vlastní ideální řešení – správný výběr kliky oceníte po dlouhá léta. Šíře sortimentu COBRA z pohledu designů, materiálů i cenových úrovní poskytuje jistotu, že není nutné dělat kompromisy a můžete volit správně.