Další z řady dopravních omezení, od kterých si radnice slibuje úbytek aut v centru města, začalo od pondělí platit na svitavském náměstí. Nově už není průjezdné. Vyjet z něj lze pouze jednou ulicí, což může hlavně ve špičce způsobovat problémy.

Jeden ze dvou výjezdů ze svitavského náměstí je od pondělí osazen betonovými...

Jeden ze dvou výjezdů ze svitavského náměstí je od pondělí osazen betonovými sloupy, což většina řidičů neví. | foto: Radek Latislav, 5plus2.cz

Když na začátku 90. let svitavské náměstí Míru dostalo novou tvář a jako první v republice obdrželo od ministerstva kultury ocenění za ukázkovou opravu městské památkové zóny, už zhruba deset let jím neprocházela hlavní dopravní tepna.

V centru města postávalo pár aut a přejít bezpečně náměstí z jednoho konce na druhý, třeba i jeho středem, nebyl žádný problém. Po třiceti letech věc takřka nemožná. Svitavská radnice auty přeplněnému náměstí už loni „vyhlásila válku“. A přišla s postupným plánem, jak z něj opět udělat klidovou zónu.

„Nechceme, aby se historické centrum města stalo jedním velkým odstavným parkovištěm,“ prohlásil starosta Svitav David Šimek. Po předchozím výrazném zdražení parkovného pro rezidenty na začátku týdne vešla v platnost další změna, kterou ovšem ne všichni řidiči zaregistrovali.

Z náměstí se v pondělí stala obytná zóna, na kterou u vjezdu upozorňuje dopravní značka. Kromě toho, že řidiči v ní mohou jet rychlostí nejvýše 20 km/h a musejí dbát zvýšené ohleduplnosti vůči chodcům, nesmějí také zapomínat, že mohou se svými vozy stát jen na místech označených jako parkoviště, což velká většina řidičů během prvního dne platnosti ignorovala.

„Hlavně podél refýží od informačního centra k hotelu Slavia a od Městského dvora k Erbenově ulici je to problém kvůli řádně zaparkovaným autům uprostřed náměstí, která pak mají velké problémy vyjet,“ upozornil místostarosta města Pavel Čížek.

Nejvíc však řidiče zaskočila změna, na kterou paradoxně žádná dopravní značka neupozorňuje. Náměstí se stalo neprůjezdným. Nově z něj je možné vyjet pouze ke kruhovému objezdu u nemocnice.

Oblíbená zkratka mnohých řidičů, kteří z náměstí vyjížděli ulicemi Vojanova a Soudní, byla zahrazena okrasnými betonovými sloupky. Jen v pondělí odpoledne během krátkého patnáctiminutového intervalu se objevilo deset řidičů, kteří se uličkou za kostelem marně snažili projet.

„Kdo tohle vymyslel,“ ozvalo se zpoza polootevřeného okénka jednoho z aut. Nechápavé výrazy se daly vyčíst i z mimiky dalších řidičů. A nejen jich. „Toho výjezdu pod kostelem je vážně škoda, určitě to plynulosti dopravy zvláště ve špičce nepomůže,“ napsal na facebookový profil města pod oznámené změny Josef Smolčák.

Kolony zmizí až bude obchvat

Vedení města si za uzavřením náměstí stojí. Podle starosty Šimka je náměstí určeno hlavně k nákupům a procházkám, a nikoliv pro průjezd. „Nemyslím si, že by náměstí mělo sloužit k tomu, aby si přes něj řidiči zkracovali cestu. Chceme z něj klidovou zónu, žádná spěchající auta. Zvýší se bezpečnost chodců na náměstí a uzavření cesty pomůže i nepřehledné křižovatce u pošty,“ dodal.

Úlevy od kolon, které se pravděpodobně ve špičkách budou tvořit na jediném výjezdu z náměstí i kvůli přetížené kruhové křižovatce u budovy policie, se město dočká až po dobudování obchvatu.ADVERTISING

Do té doby si řidiči budou muset zvyknout nejen na neprůjezdné náměstí, ale i na větší dohled městské policie. „Strážníci jsou připraveni na situaci, že budou muset řidičům po zavedení úpravy nějaký čas změny objasňovat,“ řekl velitel městské policie Rostislav Bednář s tím, že pokut se šoféři nemusejí obávat zhruba tři týdny. Po tu dobu budou strážníci nastalé změny vysvětlovat. „Pak bychom přikročili k běžnému režimu,“ dodal Bednář.

Úpravy na náměstí završí zavedení automatického kamerového sytému pro kontrolu platby parkovného podle registračních značek aut. „Pokud všechny zkoušky dopadnou podle požadavků, kamerový systém bude zaveden do konce tohoto roku,“ uvedla mluvčí svitavské radnice Kateřina Kotasová.

Největším přínosem systému bude umožnění krátkodobého parkování zdarma. Zda to bude jen prvních několik minut, půlhodina, nebo celá hodina, si chce město vyhodnotit ve zkušebním režimu kamerového systému do konce roku.