Třebíč otevřela zrekonstruovanou budou převlékáren někdejších říčních lázní. Práce na obnově památky, kterou navrhl architekt Bohuslav Fuchs, trvaly od roku 2016 a stály více než 12 milionu korun. Patrovou stavbu se 160 kabinami budou moci využívat k původnímu účelu návštěvníci koupaliště Polanka.

Otevření zrekonstruované budovy převlékáren se 160 kabinami někdejších říčních...

Otevření zrekonstruované budovy převlékáren se 160 kabinami někdejších říčních lázní. Budou je moci využívat návštěvníci třebíčského koupaliště Polanka. 

Při opravě dřevěné stavby se řešila výměna a repase některých kusů. Podle dochovaných fotografií se do původní podoby vrátila římsa i nápis na budově. Barevně se vrátila do původních odstínů, které odhalil průzkum před opravou. Částkou 5,7 milionu korun ji dotovalo ministerstvo kultury.

„Rekonstrukce převlékáren zvítězila v krajském kole soutěže Památka roku,“ připomněla mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová. Ocenění si zástupci města převzali letos v dubnu.

Říční lázně Polanka se začaly stavět v roce 1933. Patří k Fuchsovým ojedinělým návrhům, protože namísto železobetonové konstrukce jsou výhradně ze dřeva. Konstrukce se navíc dochovala v autentické podobě včetně výplní dveří, kování a laviček v kabinách.

Podle památkářů jsou lázně citlivě usazené do údolí řeky Jihlavy a tvoří hodnotný krajinotvorný prvek. Stojí na bývalé valdštejnské louce na podklášterské straně řeky, pojmout mohly až 1 200 lidí.

Slavnostně je otevřeli 27. května 1934. Koncem 70. let byl v sousedství vybudován plavecký areál. Dřevěné převlékárny už byly řadu let z bezpečnostních důvodů veřejnosti nepřístupné.

Nyní je budou moci návštěvníci plovárny znovu využívat. Celý areál se chystá město modernizovat. Zásadní je zajištění vyhřívání vody bazénů. Úprava staveb v areálu má se starou převlékárnou korespondovat alespoň částečně díky dřevěnému obložení.