Rekonstrukce Průmyslového paláce na pražském Výstavišti postoupila do další fáze, nyní je na řadě oprava hodin z centrální věže. Česká hodinářská firma L. Hainz má vrátit stroji původní podobu z doby před přestavbou paláce v 50. letech minulého století. Zatím není jasné, kdy se hodiny na věž vrátí.

Unikátní věžní hodiny z Průmyslového paláce se renovují.

Unikátní věžní hodiny z Průmyslového paláce se renovují. 

Rekonstrukce a dostavba Průmyslového paláce začala v únoru a hotová by měla být v roce 2025. Stát by měla podle náměstka pražského primátora Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) asi 2,5 miliardy korun, a patří tak k největším investicím pražského magistrátu v tomto volebním období.

„Považuji za podstatné, že se na záchraně historické hodnoty Průmyslového paláce podílí malé české firmy udržující kvalitu a tradici původních řemesel,“ uvedl Vyhnánek.

Hodináři odstranili z hodinového stroje modrozelený nátěr, který získal v roce 1952, a zrestaurovali ručkové strojky. Poté navrátí původní podobu ciferníkům, které s průměrem asi 2,7 metru patří mezi největší ciferníky v Praze, a také hodinovému stroji.

Ten natřou hnědou kladívkovou barvou. Hodináři rovněž očistí dva historické zvonovinové cimbály, díky nimž hodiny odbíjejí každou čtvrthodinu a každou celou hodinu. Úplně nové pak budou ručičky hodin, které ozdobí tepané lilie.

Firma v Česku pečuje o 80 věžních hodin

Hodiny, které váží asi 450 kilogramů, se z věže sundávaly postupně a po částech. Ručičky se demontovaly v dubnu, následovalo sundání hodinového stroje a v polovině května se do hodinářské dílny odvážely cimbály.

Hodiny se po renovaci vrátí na věž paláce v závěru její rekonstrukce. Jak dlouho to potrvá, bude záležet na rozsahu poškození věže.

Firma L. Hainz se věnuje výrobě a údržbě mechanických věžních hodin a pečuje o věžní hodinové stroje po celé zemi. V Praze má pod svou správou asi 80 věžních strojů jako třeba hodiny na chrámu svatého Víta či na kostele svaté Ludmily na náměstí Míru. Majitelka firmy Mariana Nesnídalová říká, že její prioritou je vždy zachovat co nejvíce původních dílů.

Rekonstrukce paláce zahrnuje dostavbu vyhořelého levého křídla a renovaci pravého křídla a středního pavilonu. V květnu začaly i restaurátorské práce na vitrážích a dalších historických prvcích v paláci.