Úspora místa je hlavním důvodem, proč lidé volí variantu sprchového koutu na vaničce. Není to ale jediný důvod. Sprchování je oblíbené, protože šetří čas a peníze. Úspora vody a energií je oproti poležení v horké koupeli sotva třetinová. Jakou vaničku vybrat, to je naše dnešní téma.

K nejdůležitějším kritériím pro výběr sprchové vaničky patří velikost, tvar a materiál. Velikost a tvar závisí pochopitelně hlavně na prostorových dispozicích vaší koupelny. Ale co materiál? Na výběr je jich mnoho – sprchová vanička může být vyrobena z akrylátu, smaltu nebo litého mramoru. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Smaltovaná ocel vyniká svou odolností

Odhadem polovina výrobků na českém trhu je zhotovena ze smaltované oceli. Jde o materiál barevně stálý a odolný vůči chemikáliím i poškrábání. Jeho vlastnosti ocení dámy, které si rády ve sprše barví vlasy, i majitelé pejsků, kteří po dlouhé procházce chtějí z kožichu svého mazlíčka smýt bláto. Na vaničce nenechají barva na vlasy ani pejskovy drápky žádné stopy.

Povrch sprchové vaničky ze smaltu je hladký, což ale představuje nevýhodu. Vanička, navíc s vrstvou vody a mýdla, se může proměnit v nebezpečné kluziště. K dostání ale jsou smaltované vaničky s protiskluzovou úpravou.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nejoblíbenější akrylátové vaničky

Akrylát je v podstatě plast, z chemického hlediska je tvořen solemi a estery kyseliny methakrylové. Tento materiál prošel vývojem. Dřívější akrylátové vaničky, které po několika týdnech užívání začaly měnit tvar, jsou minulostí. V současné době se nejvíce osvědčil litý akrylát, často vyztužený polyuretanovou pěnou. Vanička je pak tužší a má delší životnost. Nadále přitom platí, že akrylátová vanička je cenově příznivou variantou.

Akrylátové vaničky se stávají v poslední době logicky velmi žádaným zbožím. Jsou stálobarevné, příjemné na dotek a mají dobré tepelné i zvukové vlastnosti. Materiál je přitom poddajný a výrobci z nich dokáží vytvarovat vaničky různých podob. Povrch je ale citlivý, mohou jej poškodit čisticí písky a pasty.

Foto: Villeroy & Boch

Foto: Villeroy & Boch

Elegance v podobě litého mramoru

Pověsti kvalitního materiálu se těší litý mramor. Ukrývá v sobě přírodní základ – směs mletého vápence (dolomitu). K ní jsou přidány sklářské písky, vysoce kvalitní polyesterová pryskyřice a barviva. Výsledná směs se vyznačuje nebývalou lehkostí a dynamickou rovnováhou síly a pevnosti. Litý mramor úspěšně napodobuje krásu a eleganci přírodního mramoru, a to bez typické poréznosti.

Litý mramor má podobné vlastnosti jako akrylát, jen je kvalitativně ještě o úroveň výše. Také si uchovává svou barvu, také je odolný a stabilní. Má vysokou nosnost, většinou výrobci garantují nosnost až 300 kg. Další výhodou je snadná údržba.

Hitem poslední doby jsou barevné varianty sprchových vaniček z litého mramoru. Vaničku lze totiž tónovat do různých barevných odstínů. K tradiční bílé se přidává barva krémová, béžová, šedá či antracitová. Největší popularitě se ale těší černá.

Keramické sprchové vaničky jsou odolné

Keramika je samozřejmě materiál prověřený tisíciletími používání. V oblasti sprchových vaniček se ale dlouho neprosazovala. Až poslední dobou keramické a kamenné sprchové vaničky získávají na popularitě, a to v souvislosti s trendem zájmu o přírodní materiály.

Keramické sprchové vaničky jsou odolné a snadno se udržují. Jde o tuhý materiál s dlouhou životností. Údržba je přitom velmi snadná.

Na keramickou vaničku může vstoupit i osoba s vyšší hmotností. Tyto produkty totiž zdobí úctyhodná nosnost. Protiskluzový povrch je většinou samozřejmou součástí.

Minerální materiál se snadno udržuje

Velmi módní jsou také minerální sprchové vaničky. Přesná skladba použitých materiálů se liší v závislosti na výrobci. Produkty bývají rozměrově stabilní, mají velkou nosnost a jsou odolné vůči deformacím. Působí elegantně a snadno se udržují.