Truhlárnu, ve které voní opravdové, masivní dřevo a v níž řemeslníci pracují srdcem, aby dnes jeden pohledal. My jsme ji však našli. Nachází se v srdci malebného kraje plného lidové architektury, o němž se říkávalo, že tam „končí chleba a začíná kamení“. Dílna, sídlící v mikroregionu Hlinecko, produkuje znamenité dřevovýrobky, specializuje se zejména na výrobu věrných replik historických dveří, vrat a špaletových oken a může se pochlubit referencemi z rozmanitých památkových objektů napříč Českem.

Tradice Truhlářství Halamka sahá bezmála sto let do historie. Firmu založil v roce 1924 děd současného majitele Jaroslava Halamky, který se časem přesunul do Holetína, kde truhlárna sídlí i dnes. V roce 1953 podnik utrpěl značnou ekonomickou ztrátu. Na popud finančního úřadu mu byla udělena vysoká pokuta, v jejímž důsledku musel ukončit činnost. Tehdejší majitel se proto nechal zaměstnat jako truhlář v dílně působící pod záštitou jednotného zemědělského družstva (JZD). Zůstal tedy v oboru a jeho syn, jenž se v truhlárně od dětství pohyboval, se tak po revoluci mohl stát pokračovatelem rodinné tradice. Krátce po revoluci firmu založil znovu.

V současnosti jde o jedno z mála truhlářství v Česku, které se zaměřuje na výrobu replik dřevěných historických stavebních prvků. Představuje protiklad k masové produkci moderních dveří, oken a vrat z různých kompozitních materiálů a jeho zákazníci patří mezi obdivovatele pravého českého řemesla. Od finálních výrobků přitom očekávají maximální kvalitu, jíž se jim právě u Halamků dostává.

V Truhlárně Halamka se klade důraz na detaily. Platí to i u doplňků, tedy u kování, zárubní,
dekorací či skleněných výplní.

V Truhlárně Halamka se klade důraz na detaily. Platí to i u doplňků, tedy u kování, zárubní, dekorací či skleněných výplní.

Co kus, to unikát

Každá zakázka, kterou tým Jaroslava Halamky realizuje, je jedinečná. Společnou charakteristikou všech historických replik vyrobených v holetínské dílně je snad jen jejich dokonalé provedení, vždy plně korespondující se vzhledem původních dveří či oken. Nejen zákazníci, ale mnohdy i památkáři totiž vyžadují, aby nové výrobky maximálně zapadaly do architektonického kontextu a zároveň ctily dobu, v níž daný objekt vznikal.

Na zámku Ploskovice, který byl sídlem
posledního korunovaného českého krále, byla instalována nová vstupní vrata.

Na zámku Ploskovice, který byl sídlem posledního korunovaného českého krále, byla instalována nová vstupní vrata.

Každý detail hraje roli

Převážná část výrobního procesu probíhá přímo v prostorách firmy. Využívány jsou převážně lokálně se vyskytující dřeviny, tedy smrk, dub či modřín, případně borovice. Cizokrajné dřeviny se neuplatňují, protože se v minulých stoletích v Česku nepoužívaly, a nejsou tedy pro produkci historických replik vhodné. Bohaté strojírenské vybavení truhlárny u Halamkových umožňuje mimo jiné vlastní tvorbu dobové profilace. Historické repliky však také vyžadují množství ruční práce. Aby dřevo vypadalo starší a získalo tolik žádanou patinu, truhláři využívají rozmanité techniky, jako je drásání, dřevo také často čpavkují a aplikují na něj rozličné lazury, fermež či olejové nátěry. Natírá se přitom nejčastěji ručně štětcem, aby na povrchu zůstaly mírně patrné tahy, jak tomu bývalo v minulosti.

Dřevěná konstrukce zimní zahrady rodinného domu v pražském Radotíně.

Dřevěná konstrukce zimní zahrady rodinného domu v pražském Radotíně.

Z uvedeného je patrné, že se zde klade důraz především na detaily a preciznost. Platí to i u doplňků, tedy u kování, zárubní, dekorací či skleněných výplní. Od prověřených partnerských dodavatelů i drobných řemeslníků jsou odebírány a na dveřích, oknech a vratech využívány nejrůznější kované prvky, například velmi efektní a pro minulou dobu typické mosazné kliky, či třeba působivé vitráže a zvlněná (litá) skla historizujícího charakteru. Aplikovány jsou také řezbářské elementy – řezané panenky, hlavice, římsy a podobně. Dveře se mohou vsazovat jak do původních, tak nových zárubní, včetně kamenných.

V souladu se současnými požadavky

Nové otvorové výplně, ačkoli jde o přesné repliky jejich předchůdkyň, zároveň dodržují současné normové parametry. Vchodové dveře se běžně opatřují moderními bezpečnostními prvky – zámky které však nejsou vidět a nijak nenarušují vizuální dojem, a jsou vyplněny izolačním materiálem (polyuretanovými deskami opláštěnými masivem). Špaletová okna disponují výbornými tepelněizolačními vlastnostmi, certifikovaný součinitel prostupu tepla činí U = 0,93 W/(m2K).

Pro měšťanský dům v Telči byla vedle mnohého jiného vyrobena i tato pavlač.

Pro měšťanský dům v Telči byla vedle mnohého jiného vyrobena i tato pavlač.

Reference

A na jakých místech se můžeme s historickými replikami pocházejícími z Truhlárny Halamka setkat? Jejich kompletní výčet je k dispozici na stránkách www.historickerepliky.cz, přičemž my jsme se rozhodli zmínit nedávnou realizaci na zámečku Karlštejn, dále měšťanský dům v Telči, pro nějž v Holetíně vznikaly nové dveře, okna, schodiště, pavlač i nová zimní zahrada, klášter Zlatá Koruna či zámek Český Krumlov ze 14. století, do kterého bylo dodáno nespočet výrobků: vrata (včetně těch do výběhu medvědů), okna, dveře, a dokonce i vstupní brána a konstrukce velké prosklené oranžerie.