Odpovědi na aktuální otázky, jestli by nebylo vhodné odložit stavbu domu na později nebo zda nebudou postupem času ceny stavebních materiálů klesat, poskytl Stanislav Hložek, regionální manažer společnosti HELUZ.

Do nákladů na stavbu domu se promítají nejen ceny za stavební materiál, ale také za práci. U stavebních materiálů i s ohledem na aktuální vývoj cen energií pokles nepředpokládáme a úbytek pracovních sil je už dlouhodobým problémem.

Nemovitosti jsou stále a oprávněně považovány za rozumnou investici, což platí zejména pro domy z trvanlivých zdicích bloků, jako jsou právě cihly.Takové domy neztrácejí hodnotu a odolávají nejen inflačním vlivům, ale ve srovnání se stavbami z alternativních materiálů i zubu času; mají zkrátka léty prověřenou životnost. I proto se dodací doby stavebních materiálů, jako jsou cihly, spíše prodlužují. Doporučil bych tedy objednávat včas a neodkládat jejich nákup na poslední chvíli.

Poznámka redakce: Cihla je umělý „kámen“, vyrobený formováním hlíny do pravidelných útvarů, nejvíce kvádrů. Nejstarší je sušená cihla (vepřovice), známá asi 10 tis. let. Pálené cihly a střešní tašky jsou známé už od starověku; připomíná je starobabylonský Epos o Gilgamešovi (3. tisíciletí př. n. l.). Dnes se cihly vyrábějí v cihelnách a řemeslo, které se zabývá jejich výrobou, je cihlářství.

Nemovitosti jsou nadále oprávněně považovány za rozumnou investici, a to zejména domy
z trvanlivých zdicích bloků, jako jsou právě cihly. Takové domy neztrácejí svou hodnotu.

Nemovitosti jsou nadále oprávněně považovány za rozumnou investici, a to zejména domy z trvanlivých zdicích bloků, jako jsou právě cihly. Takové domy neztrácejí svou hodnotu.

V obecné rovině cenu stavebního materiálu příliš neovlivníte, ale výběrem konkrétní cihly můžete zásadně ušetřit, a to hned dvěma způsoby. Zaprvé můžete ovlivnit rychlost a náročnost výstavby, a tedy snížit náklady za práci, resp. zvládnout stavbu třeba i svépomocí. Mám na mysli například volbu cihel pro jednovrstvé zdění, které nemusíte dodatečně zateplovat, abyste mohli bydlet v pasivním domě. Jejich výběrem vám tedy odpadá jeden stavební krok a zároveň šetříte i za dodatečnou izolaci domu. A mimochodem oproti dodatečně zatepleným domům vytváříte pro svou rodinu i zdravější vnitřní prostředí s dýchajícím zdivem.

Dalším chytrým materiálem, jímž stavbu urychlíte, je tekutá malta HELUZ SIDI, kterou zdíte, jako když malujete válečkem. Tedy žádná míchačka pro rozdělání sypké směsi s vodou, ale rychlé, nenáročné zdění. Zmíněné materiály jsou navíc součástí kompletního cihelného systému HELUZ, který nabízí i doplňkové cihly, z nichž zase vytvoříte rohy nebo ostění, aniž byste se zdržovali dořezáváním cihel. Tento systém bych si proto dovolil přirovnat ke skládačce – legu pro dospělé, kdy do sebe cihly perfektně zapadají a hrubá stavba roste před očima.

Chytrým materiálem, jímž stavbu urychlíte, je také tekutá malta HELUZ SIDI, kterou
zdíte, jako když malujete válečkem.

Chytrým materiálem, jímž stavbu urychlíte, je také tekutá malta HELUZ SIDI, kterou zdíte, jako když malujete válečkem.

Značně a dlouhodobě ušetřit můžete také výběrem správných cihel, které svými tepelněizolačními vlastnostmi splňují parametry pro stavbu nízkoenergetických až pasivních staveb. Významně tím ovlivníte následnou energetickou spotřebu domu během jeho provozu a výrazně snížíte budoucí náklady na vytápění.