Podobu plánovaného volnočasového centra Nová Bystrouška poznali obyvatelé brněnské Bystrce už před pěti lety. Se stavbou za skoro 130 milionů korun se ale na Horním náměstí ještě nezačalo, objevil se totiž problém s cizí parcelou. Situaci se podařilo vyřešit a město už chystá žádost o stavební povolení.

Podoba volnočasového centra Nová Bystrouška je známá už pět let, dosud se ale...

Podoba volnočasového centra Nová Bystrouška je známá už pět let, dosud se ale kvůli problémům nezačalo stavět. | foto: Vizualizace Pelčák a partner architekti

Stavba vyroste v těsné blízkosti soukromého pozemku s budovou, což byl podle projektanta problém. I kvůli tomu, že by se musela zrušit tamní příjezdová cesta. Nakonec ale vznikne příjezd nový a bude napojený do Lýskovy ulice.

Změna si vyžádala úpravu projektu. „Díky tomuto řešení vydal stavební úřad v Bystrci u projektu územní rozhodnutí, které už je pravomocné,“ informovala Zdeňka Obalilová z tiskového střediska magistrátu.

Dalším krokem bude v blízké době podání žádosti o stavební povolení, aby se objekt začal budovat příští rok. Kvůli nákladnosti investice a nepříznivému vývoji cen ve stavebnictví je projekt rozdělený do dvou etap.

V první fázi má za 69 milionů korun vzniknout hlavní budova i atrium s velkorysým prostorem pro děti a trávení volného času, ve druhé pak multifunkční sál pro sport i kulturu, u něhož se předpokládají náklady 58 milionů. Bystrcká radnice přispěje na výstavbu volnočasového centra sedmi miliony.

Nová Bystrouška nahradí už nevyhovující zázemí ve Fleischnerově ulici, které je příliš malé a není možné jej rozšířit. Bystrčtí věří, že magistrát pro příští rok vyčlení potřebné desítky milionů, aby ve stejném roce mohla stavba začít.

„Není na co čekat, ceny hned tak dolů nepůjdou, spíš naopak,“ upozorňuje bystrcký radní Pavel Kříž (ANO).