Poklepáním základního kamene v úterý symbolicky začala stavba Domu pro Julii. První český dětský hospic bude stát v areálu zahrady domu pro seniory na Kociánce v Brně – Králově Poli. Nabídne deset pokojů, část pro odlehčovací službu a část pro děti v terminálním stadiu nemoci. Další pokoje budou pro rodiny nemocných.

Dětský hospic Dům pro Julii nabídne deset pokojů, část pro odlehčovací službu a...

Fotogalerie3

Dětský hospic Dům pro Julii nabídne deset pokojů, část pro odlehčovací službu a část pro děti v terminálním stadiu nemoci. Další pokoje budou pro rodiny nemocných.

„Inspirovali jsme se podobnými zařízeními zejména ve Velké Británii, kde tato péče funguje už dlouho. Naším cílem je poskytovat komplexní zdravotní, terapeutickou, sociální, psychoterapeutickou a duchovní pomoc pro celou rodinu dítěte s život ohrožující diagnózou,“ uvedla Radka Vernerová, ředitelka neziskové organizace Dům pro Julii, která bude hospic provozovat.

Dětská paliativní péče je v České republice stále na začátku. „Ačkoli dětská paliativní péče je téma velmi bolestné, nesmíme před ním zavírat oči. Dětský hospic bude sloužit rodinám po celou dobu od chvíle, kdy se dozví špatnou diagnózu. Nejedná se tedy jen o pomoc v posledních týdnech života jako u obvyklých hospiců, ale bude to pomoc na několik let,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Dům ponese jméno po půlroční Julii, která zemřela před více než deseti lety. „Mottem projektu je, že jsou věci, které nezměníme, ale jsou věci, které dokážeme jen spolu,“ uvedla ke stavbě domu Juliina matka Petra Trnková.

Třípodlažní budova s vnitřním nádvořím bude zakomponovaná do okolní vzrostlé zahrady, aby přímo zapadla do klidné atmosféry místa.

„Jedinečnost projektu je ukryta ve spojení sociálních a zdravotních služeb. Pobytová odlehčovací služba je klasifikována jako sociální, zároveň v Domě pro Julii budou k dispozici zdravotníci, kteří zajistí veškeré nutné úkony z tohoto oboru,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Hospic bude vybavený moderními terapeutickými prvky, chybě nebude třeba smyslová herna nebo prostory pro muzikoterapii. Stavba potrvá 15 měsíců a vyjde na 160 milionů korun, z toho 92 milionů pokryje evropská dotace a zbytek zaplatí město Brno.