Magistrát hlavního města vypíše výběrové řízení na rekonstrukci náměstí Jiřího z Poděbrad. Záměr schválili pražští radní, kteří zároveň odhlasovali, že projekt město převezme od Prahy 3. Práce na úpravách, které se připravují přes 20 let, by měly začít koncem letošního roku. Podle předpokladů bude mít zakázka hodnotu asi 309 milionů bez DPH.

Vizualizace nové podoby náměstí Jiřího z Poděbrad.

Vizualizace nové podoby náměstí Jiřího z Poděbrad. 

Ze schváleného dokumentu plyne, že náměstí má význam pro celé město, takže dává logiku, aby jeho opravu zaplatil magistrát. Navíc zde stojí i památkově chráněný kostel Nejsvětějšího srdce Páně od architekta Jože Plečnika.

„Stávající stav náměstí a jeho architektonická podoba vznikly postupně nekoncepčními úpravami, zejména od sedmdesátých let, naprosto neodpovídajícími významu národní kulturní památky,“ stojí v dokumentu.

O úpravách náměstí se diskutuje už dlouho, původní návrh však v minulosti vyvolal mezi místními obyvateli kritiku. Nelíbil se jim například záměr odstranit fontánu, stejně tak požadovali i víc zeleně.

Současné vedení Prahy 3 proto nechalo projekt upravit i se zapojením místních obyvatel. Aktuální verze počítá se zachováním fontány a zeleně podle zástupců městské části přibude.

Před kostelem má podle schváleného dokumentu vzniknout i větší prostranství pro konání veřejných akcí, které bude lemovat alej platanů. Na místě se totiž konají oblíbené trhy. Součástí návrhu je také zlepšení zavlažování včetně vybudování retenční nádrže. Opravovat se budou všechny povrchy a mobiliář.

Pražský dopravní podnik rovněž loni v září na náměstí zahájil opravu stanice metra. Vzniknou v ní nové výtahy pro vozíčkáře a rodiče s kočárky, výměny se dočkají i eskalátory.

Oprava potrvá přes dva roky a od ledna příštího roku bude stanice na deset měsíců uzavřena. Magistrát již delší dobu připravuje i rekonstrukci Vinohradské ulice. Město zatím nezveřejnilo, kdy práce začnou.