Dříve byl používán zejména jako levná náhražka dřeva při dělení zděných interiérů a k úpravě nerovných stěn. Dnes jde o vysoce užívaný materiál, bez kterého se obejde jen málokterá současná stavba či rekonstrukce. Hodí se nejen pro obkládání stěn a stropů, ale také k výrobě designového nábytku. Práci s ním navíc zvládne každý zručný kutil.

Vlastnosti sádry uměli ocenit už ve starověkém Egyptě při stavbě chodníků v Údolí králů, první forma sádrokartonové desky se objevila až na konci 19. století. Dnes je sádrokartonová konstrukce vysoce žádanou záležitostí a není se čemu divit. V interiéru dokáže s přehledem nahradit řadu jiných materiálů. Vedle své flexibility láká finanční dostupností, snadnou manipulací a ohleduplností k životnímu prostředí. Při práci navíc vzniká jen minimum stavebního odpadu, což oceníte zejména při větších rekonstrukcích.

Nové jádro bez bourání

Sádrokarton se hodí všude tam, kde je třeba minimálně zatížit konstrukci stavby, případně tehdy, kdy nelze stavět tradiční „mokrou cestou”. Pověstný je zejména svým využitím při rekonstrukcích starých bytových jader z umakartu. Pokud tedy chcete nechat koupelnu ve stávající pozici a nemáte v plánu měnit celkové dispozice bytu, není problém jádro jednoduše obložit. Při rekonstrukci koupelny, toalety a dalších prostor s vysokou vlhkostí sáhněte po impregnovaných zelených deskách se zvýšenou korozní odolností.

Nemáte dostatek financí na vestavnou skříň nebo jen rádi kutíte? Se sádrokartonem vytvoříte
celou šatnu za zlomek nákladů. Zdroj: Madhourse

Nemáte dostatek financí na vestavnou skříň nebo jen rádi kutíte? Se sádrokartonem vytvoříte celou šatnu za zlomek nákladů.

Barva napoví, po jakém typu sáhnout

Existuje několik typů desek, které snadno odlišíte podle barvy. Základní a současně nejlevnější možností je bílý sádrokarton (výrobci ho označují zkratkami GKB, RB) bez speciálních příměsí, jenž se používá na stavbu podhledů, příček a obkladů. Do místností s vyšší vlhkostí, jako jsou kuchyň, koupelna, sklep či sušárna, zvolte zelenou variantu (označovanou zkratkami GKBI, RBI). Jako ochrana proti hluku poslouží modré desky (tzv. MAI). Na trhu dnes najdete také růžový/červený protipožární typ (tzv. RFI), který obsahuje příměs skelných vláken a je vhodný na obložení kamen, krbů a trámů.

Elegantní obklady a příčky

Díky sádrokartonovým deskám je možné v poměrně krátkém časovém horizontu a hlavně čistou cestou měnit vzhled téměř jakéhokoli interiéru – od bytů po kanceláře. Často se tak využívají jako obklady, a to zejména v těch místnostech, kde jsou nerovné stěny a praskliny v omítkách nebo kde se nacházejí nevzhledné trubky od topení. Obklady můžete namontovat prakticky na každou zděnou, dřevěnou či betonovou stěnu, bez nutnosti opravy původních omítek. Montáž lze spojit s dodatečnou zvukovou a tepelnou izolací a elektroinstalací. Instalace a kabely pohodlně schováte pod konstrukci bez zbytečného sekání. Sádrokarton lze taktéž využít pro originální rozdělení prostor. Po dokončení stavby můžete příčky prakticky okamžitě malovat, tapetovat či obkládat, ať už keramickým obkladem, nebo velkoformátovou dlažbou.

Se sádrokartonem vytvoříte dokonale rovné stěny, stropy a zamaskujete nedokonalosti. Jde
o všestranný materiál s prověřenými vlastnostmi a dlouholetou tradicí. Zdroj: Andrew Angelov

Se sádrokartonem vytvoříte dokonale rovné stěny, stropy a zamaskujete nedokonalosti. Jde o všestranný materiál s prověřenými vlastnostmi a dlouholetou tradicí. Zdroj: Andrew Angelov

Snižte strop pomocí podhledu

V některých interiérech vypadají vysoké stropy úchvatně, jinde jsou spíše na obtíž. Pokud jste koupili starší dům s vysokými stropy, měli byste zvážit možnost jejich snížení, zvláště z důvodu energetické náročnosti. Díky sádrokartonovým podhledům docílíte zútulnění prostoru a vytvoříte nejen funkční, ale i zajímavý designový prvek. Zvolit můžete podhled zavěšený, kazetový, samonosný nebo montovaný přímo na strop. Sestavení podhledu je velmi snadné a díky nízké hmotnosti jej můžete použít i tam, kde není dobré konstrukci stavby více zatěžovat.

Přizpůsobí se jakýmkoli tvarům

Výhodou sádrokartonu je nejen možnost upravit jej frézováním a řezáním, ale také ohýbáním, a to do velmi malých poloměrů. Jakmile jsou desky v požadovaném stavu, práce s nimi se příliš neliší od práce s deskami rovnými. Upravené desky umějí dokonale kopírovat požadovaný tvar i obklad, čehož využijete zejména u točitých schodišť, výklenků a klenutých stropů, které by se jinak řešily složitými stavebními postupy.

ednotlivé druhy desek se liší nejen
vlastnostmi, ale také barvou a písmenným
značením. To se může lišit dle výrobce.
Zdroj: Petrychenko Anton

ednotlivé druhy desek se liší nejen vlastnostmi, ale také barvou a písmenným značením. To se může lišit dle výrobce. Zdroj: Petrychenko Anton

Vyrobte si originální nábytek

Sádrokarton není určen jen na příčky a obklady. Jeho tvarovatelnosti využijete i při výrobě originálních bytových prvků, jakými jsou trámy u stropu, televizní stěny, čela postelí nebo skříně, které mohou být různých velikostí a tvarů. Dokonce z něj není problém vyrobit ani kuchyňskou linku: ač má většina desek tloušťku 12,5 milimetru, v kombinaci s vhodnou podkonstrukcí, kotvením a při dodržení několika málo podmínek unese bez problému i několik desítek kilogramů.