Nová podoba polikliniky Pod Marjánkou v Praze 6 ponese rukopis architektonického studia ov architekti. Úprava zdravotnického zařízení na Břevnově, které je ve špatném technickém stavu, je dosud největší investiční akcí Prahy 6. Náklady nyní radnice odhaduje asi na 500 milionů korun, úpravy by mohly začít v roce 2025.

Nová podoba polikliniky Pod Marjánkou v Praze 6

Nová podoba polikliniky Pod Marjánkou v Praze 6 

„Areál polikliniky po téměř šedesáti letech svého fungování přestává stačit současným nárokům na zdravotnické zařízení. Jsem proto rád, že jsme našli způsob, jak ho zrekonstruovat, a to prakticky bez provozních omezení,“ uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Břevnovská poliklinika se bude obnovovat po etapách. Nejprve bude na místě současné nízké budovy postavená nová část polikliniky, do níž se přestěhují potřebné zdravotnické služby, které nyní sídlí v hlavní budově. Následně se bude rekonstruovat výšková budova. Některé zdravotní služby se po opravě hlavní budovy přesunou z přístavby zpět a doplní je laboratoře, rehabilitace a další zařízení.

Občané Prahy 6 se v radniční anketě vyslovili pro to, aby v budově polikliniky vznikly rehabilitační a fyzioterapeutické služby nebo denní stacionář pro seniory a lidi s handicapem.

Radnice chce novou část polikliniky začít stavět předběžně v roce 2025. Rekonstrukce výškové budovy by měla podle informací v zadání architektonické soutěže začít zhruba o dva roky později.

Porotce dvoufázové architektonicko-urbanistické soutěže, kterou Praha 6 vyhlásila v září 2021, zaujal návrh od studia ov architekti komplexním pojetím. Ten podle nich citlivě reaguje na architektonické kvality původní stavby, jejímž autorem je architekt Richard Podzemný, ale zohledňuje environmentální aspekt a nabízí přehledné vnitřní prostory.

Ordinace a čekárny se uspořádají podle potřeby. Účastníci soutěže měli totiž za úkol ve svých návrzích navrhnout jak uspořádání polikliniky po dobu přestavby, tak finální uspořádání polikliniky.

Poliklinika se na Břevnově otevřela pod jménem Poliklinika Břevnov v roce 1963, kdy měla sloužit až 45 tisícům obyvatel v dané spádové oblasti. Praha 6 toto zdravotnické zařízení spravuje od roku 2006.