Koupelna patří k nejdůležitějším místnostem v domácnosti. Čeká vás její rekonstrukce nebo ji zařizujete takzvaně od píky? Výborně! Poradíme vám, jak vybrat obklady, které ji změní k nepoznání a dodají prostoru šmrnc. 

Obklady propůjčují koupelně finální tón, a proto není radno jejich výběr podcenit. Při koupi je nutné zohlednit nejen velikost místnosti, ale i celkový styl interiéru. Rozhodující slovo často má –⁠ zvláště dnes v době zdražování materiálů –⁠ cena, a proto jsou stále oblíbenější takzvané imitace, které věrně napodobí jak travertin, tak třeba mramor. Z motivů letos nešlápnete vedle s geometrickými vzory a patchworkem.

Plánování = základ úspěchu 

Než se necháte uchvátit luxusními obklady v designových studiích či uličkách hobbymarketů, měli byste si stanovit maximální částku, kterou jste ochotni za renovaci zaplatit. Myslete na to, že část peněz přijde na montáž, pokud si ji tedy neobstaráte sami, a další za nezbytné položky (lepidlo, spárovací hmota a penetrace). I v případě, že nejste cenou limitovaní, je sestavení přibližného rozpočtu rozumným krokem. Obklady dnes pořídíte od 99 Kč za metr čtvereční. Vždy ale berte v úvahu poměr ceny a kvality a nenechte se zmást nejvýhodnější nabídkou. 

Víte, na kolik vás renovace vyjde? Stanovte si alespoň orientační rozpočet, ať vás poté výsledná částka nepřekvapí. Zdroj: P. Baipakdee

Víte, na kolik vás renovace vyjde? Stanovte si alespoň orientační rozpočet, ať vás poté výsledná částka nepřekvapí. Zdroj: P. Baipakdee 

Do malé místnosti bílou glazuru 

Co se týče barev a motivů, těch je dnes na trhu opravdu nespočet. Osvědčeným receptem na útulnou koupelnu jsou tlumené barvy a vzory v matném provedení, na kterých nejsou příliš vidět nečistoty a snadno se udržují. Tradiční bílou glazuru naopak volte v případě, že máte malou koupelnu a chcete ji opticky zvětšit. Místnost na oko zvětšíte taktéž přidáním velkých zrcadel, které se vyplatí zapustit do zdi tak, aby byly v jedné rovině s dlaždicemi, případně obložením se stříbrnou či zlatou texturou, které odráží světlo. Dopředu si také rozplánujte, jak budou vybrané obklady rozloženy. Poměrně oblíbený je vzor rybí kosti, který dobře funguje jak v panelových domech, tak v loftových bytech.

Do malé koupelny volte bílé obkládačky s vysokým leskem, které můžete nalepit od podlahy až ke stropu. Lesklé dlaždice se hodí obzvlášť tam, kde chybí okno. Zdroj: NavinTar

Do malé koupelny volte bílé obkládačky s vysokým leskem, které můžete nalepit od podlahy až ke stropu. Lesklé dlaždice se hodí obzvlášť tam, kde chybí okno.

Nestárnoucí velkoformáty 

Roli hraje i velikost obkladových prvků. Hitem posledních let jsou velkoformátové varianty, které dodají interiéru elegantní, nadčasový a čistý vzhled s minimem rušivých spár. Spáry ale nemusejí být na obtíž, dnes je moderní z nich vytvořit netradiční designový prvek: Novinkou jsou takzvané epoxidové spárovací hmoty, které nabízejí širokou škálu barev i metalické odlesky. Oproti klasickým cementovým hmotám se navíc méně špiní. Velkoformátové obklady můžete aplikovat na většinu podkladových vrstev: od sádrokartonu, přes beton, až po sádrové a cementové omítky. Vyžadují ale dokonale připravený, pevný, suchý a rovný podklad. 

Monochrom, patchwork a geometrické vzory

Designéři si letos oblíbili malé obdélníkové obkladové prvky s poměrem stran 1:2, ideální především do malých koupelen. Do módy se vrací také monochromatický vzhled, který se hodí zejména do minimalistických a moderních interiérů. Pro dosažení elegantního jednobarevného vzhledu stačí nakombinovat stejné či různé odstíny jedné barvy na zdi a podlahy. A pokud rádi experimentujete, zvolte obložení s netradičními patchworkovými či geometrickými motivy. Fantazii se meze nekladou!

Patchworkový dekor pozvedne každý interiér na vyšší úroveň. Pro jeho extravagantnost jej kombinujte se základní jednobarevnou dlažbou. Zdroj: Berg Dmitry

Patchworkový dekor pozvedne každý interiér na vyšší úroveň. Pro jeho extravagantnost jej kombinujte se základní jednobarevnou dlažbou.

Imitace mramoru – lepší cena i vlastnosti

Z materiálů se nejčastěji používá keramika, která nejenže vypadá efektně, ale odolává vlhkosti a dobře se udržuje v čistotě. Nestárnoucí klasikou jsou koupelny ve skandinávském stylu, kterým dominuje dřevo v kombinaci s bílým obložením. Dojem luxusu naopak evokuje přírodní kámen, který ale představuje náročnější investici, a proto nabízejí čeští a zahraniční výrobci alternativy v podobě imitace cementu, betonu, mramoru nebo terrazza. Napodobeniny těchto materiálů jsou dnes na velmi vysoké úrovni a s přehledem naplní všechna vaše očekávání; zároveň umožňují snadnou údržbu a nabízejí dlouhou životnost.