O proměně náměstíčka před Juvelem na Pražském předměstí v Českých Budějovicích se začalo mluvit už v roce 2020, ale nadále chátrá. Projektové práce už ale pomalu míří do finále a vedení města nyní slibuje, že pokud půjde vše podle plánu, začne se stavět na konci roku 2023.

Vizualizace nové podoby lokálního centra Juvel v Českých Budějovicích. Stavební...

Vizualizace nové podoby lokálního centra Juvel v Českých Budějovicích. Stavební práce by měli začít na konci roku 2023. 

Už v roce 2020, když začalo vedení města o rekonstrukci náměstíčka přemýšlet, uspořádalo několik setkání s obyvateli a spustilo internetový dotazník, do kterého se zapojilo přes 300 místních. Tehdejší náměstek primátora Viktor Lavička sliboval, že se s proměnou začne nejpozději v roce 2022.

„Zájem místních nás potěšil. Nápady zapracujeme a ještě letos se chystáme vyhlásit soutěž o návrh nové podoby. Musíme vyřešit nejen potřeby a přání obyvatel, ale také zásobování pro tamní podnikatele v pěší zóně,“ uvedl Lavička v roce 2020.

Projekt ale souhrou mnoha faktorů nabral velké zpoždění. Teprve letos v únoru tak zástupci města jednali s majiteli přilehlých nemovitostí a následně zadali jejich připomínky ke zpracování. V březnu pak začal ateliér grasse-gogolák pracovat na dopracování návrhu. Nyní zapracovává poslední připomínky, po nichž projekt zveřejní.

„Při úpravách dojde především k rekonstrukci zpevněných ploch na pozemcích města. Stávající stavební materiál, včetně podkladních vrstev, se znovu využije. Součástí návrhu je zbudování systému modro-zelené infrastruktury, která přispěje k zadržení přívalových srážek, rozšíří vsakovací plochy v území a i s pomocí nové výsadby stromů přispěje ke snižování efektu tepelného ostrova v daném místě. To přispěje k adaptaci lokálního centra na dopady změny klimatu. Počítá se tam i s novými vodními prvky,“ uvedl nyní náměstek primátora Ivo Moravec.

Současné vedení města odhaduje, že při rychlém projednání všech povolení a výběru zhotovitele by stavba mohla začít na konci roku 2023.

Původní odhad ceny projektu se pohyboval okolo 20 milionů korun. Už dnes je ale jasné, že vzhledem k nárůstu cen stavebních materiálů a rozšíření území rekonstrukce bude finální cena vyšší.