Nevyužitý prostor v parku Folimanka pod Nuselským mostem získal novou podobu. Místo prošlo pod taktovkou architektů proměnou a nyní nabízí velkou víceúčelovou plochu, která bude od jara do podzimu sloužit zejména kolečkovým sportům. V zimě se pak volnočasový areál Jammertal promění v kluziště pro veřejné bruslení.

Nový volnočasový prostor pod Nuselským mostem

Nový volnočasový prostor pod Nuselským mostem 

Park Folimanka, který tvoří cesty pro pěší i cyklisty, v průběhu historie měnil svoji podobu. V 70. letech 20. století proběhla přeměna historických vinic a ovocných sadů na park.

V roce 2007 byla zrekonstruována střední část parku, ve které přibyla multifunkční dětská hřiště, vodní prvky a občerstvení se sociálním zařízením.

Úprava přibližně pěti tisíc metrů čtverečních východní části parku a „plácku“ bez vegetace pod Nuselským mostem, přes který si lidé zejména zkracovali cestu, však zůstávala nedořešena.

Nový prostor, která vyšel radnici na více než 35,7 milionu korun, navrhlo architektonické studio LOXIA. Dominantou parku je nově víceúčelová plocha, která bude od jara do podzimu sloužit zejména kolečkovým sportům. V zimě se pak plocha promění v kluziště pro veřejné bruslení.

Součástí volnočasového areálu Jammertal je i hřiště na pétanque, prostor pro cvičení jógy, ping-pongové stoly, ale také interaktivní vodní prvek pro děti. V areálu jsou nové lavičky, stoly i židle a speciální místa na grilování. V parných dnech se lidé mohou schovat pod stromy, kterých městská část vysadila několik stovek, stejně tak i keřů a dalších rostlin.

Do parku se vrátil i legendární bronzový skejťák z díla sochaře Jaroslava Hladkého. Dalším unikátem údolí je první dětský poeziomat s názvem Poeziomátek Ondřeje Kobzy. Ten bude lákat dětské posluchače na známé písničky a úryvky z českých pohádek.

Některé návštěvníky může zaskočit zvláštní název, ten má však své odůvodnění. Jammertal vznikl z původního německého označení Nuselského údolí „Jammer Tal“ neboli Údolí nářků z doby zpustošení za třicetileté války. Místní a starousedlíci tak dodnes Nuselskému údolí neřeknou jinak, než počeštěnou variantou „Jamrtál“.

Městská část nyní plánuje zrekonstruovat i cihlový svah a dokončit revitalizaci kaskády, která bývala zdejší dominantou.