Po téměř devíti měsících se pro veřejnost znovu otevřel park za obchodním centrem Plaza v Plzni. Město tu za více než 46 milionů korun nechalo vybudovat multifunkční zpevněnou plochu s osvětlovací sestavou, park obkružuje mlatová cesta pro pěší a dráha pro in line bruslaře, atraktivní jsou pobytové schody na břehu Mže.Park v Plzni za Plazou otevřeli po rekonstrukci | (0:38) | video: iDNES.tv

„Vznikla také tři nová hřiště, zázemí pro volnočasové aktivity, lavičky a herní prvky pro děti,“ uvedl primátor města Plzně Pavel Šindelář.

Podle jeho slov vznikl nový prostor s charakterem parku vhodným jak pro rekreaci, tak pro veřejné akce různého charakteru.

V parku je teď 31 nových sloupů veřejného osvětlení kolem in-line dráhy a hlavní cesty. Na 126 světel, která mohou měnit barvu, lemuje obvod multifunkční plochy uprostřed parku. Samotnou plochu pak světelnými kužely osvětluje 44 LED světel na lanech a dalších 30 LED světel na sloupech multifunkční plochy.

Revitalizace byla rozdělena do dvou etap, během první došlo především na zeleň. Okrajové části parku vyčistili odborníci od invazivních bylin a náletových dřevin. Vznikly nové zelené plochy s trvalkami a bylo vysazeno 88 nových stromů, většinu tvoří javory, duby, jasany a borovice.

„To jsou domácí takzvané kosterní dřeviny vytvářející základ stromového porostu, tedy dřeviny, které se dožívají dlouhého věku. Jsou doplněny plnokvětými třešněmi a příjemně vonícími lípami. Pro barevnost hlavně na podzim pak jsou v parku také americké javory, břestovec, zmarličníky a okrasné jabloně,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu a životní prostředí Michal Vozobule.ADVERTISING

„Věříme, že tím zakládáme trvale zelenou oázu v centru města, kterou ocení i naše děti a vnuci, podobně jako se my teď těšíme například z aleje Kilometrovka,“ dodal náměstek.

Ve druhé etapě obnovy, která zatím není časově vymezená, vznikne zahloubený skatepark, který nahradí ten stávající plechový. „Do parku přibylo celkem 21 laviček, 15 odpadkových košů a herní prvky, vše v provedení, které by mělo být nejen estetické, ale i odolné vůči vandalům,“ doplnila vedoucí oddělení urbanistické zeleně Hana Hrdličková ze Správy veřejného statku města Plzně.

Uvažuje se také o realizaci vodovodu s pítkem a tím zajištění zdroje pitné vody pro další aktivity v parku a s vybudováním piknikových míst s grily.

Park zůstává rovinnou travnatou rekreační plochou se stromy solitérními i těmi rostoucími ve skupinách. Zůstaly některé zpevněné plochy určené pro sport a pořádání různých akcí, malý amfiteátr může po obnově dál sloužit návštěvníkům.