Rohanský ostrov je dalším pražským územím, které čeká velký rozvoj. V současné době se tu staví stovky bytů a administrativní budovy. Jelikož se počítá s tisícovkami nových obavytel, potřebuje ostrov i odpovídající občanskou infrastrukturu. Jednou z nových budov bude i základní škola, která už zná svou podobu.

Na Rohanském ostrově vyroste v příštích letech nová škola.

Na Rohanském ostrově vyroste v příštích letech nová škola. 

„Výstavba základní školy v této lokalitě je prakticky podmínkou pro to, aby se zde mohlo stavět. U investorů, kteří zde plánují realizovat své projekty, tedy důsledně trváme na tom, aby se podíleli na vybavenosti v okolí. Ať už jde o školu, školky nebo kvalitní veřejný prostor,“ říká k budoucnosti Rohanského ostrova Tomáš Hřebík (TOP 09 + STAN), radní pro strategický rozvoj.

Na začátku letošního roku tak Praha 8 vyhlásila architektonickou soutěž na podobu ZŠ Rohan, do které se přihlásilo patnáct architektonických kanceláří.

„Návrhy, které byly do soutěže zaslány, byly na vysoké úrovni. Koneckonců se na území Prahy nestává tak často, že by se stavěla takto velkokapacitní škola zcela na zelené louce,“ dodává Tomáš Tatranský (TOP 09 + STAN), místostarosta pro oblast školství a člen odborné poroty soutěže.

Vítězem soutěže se stalo studio A X X I. Jeho návrh nové školní budovy pracuje s konceptem, že by se budova měla stát významným orientačním prvkem v území a místem setkávání dětí, rodičů i široké veřejnosti.

Architekti se navíc snažili školu co nejvíc spojit s okolní přírodou, třídy tak nabízejí výhledy do parků a na řeku. V době vyučování bude škola z obou stran uzavřená branami.

„Děti si tak mohou hrát o přestávkách venku, aniž by k nim měl kdokoliv zvenčí přístup. V otevíracích hodinách areálu se však nádvoří otevře veřejnosti a hřiště na střeše pak může využívat kdokoliv,“ popsali svou vizi architekti.

Budova bude navíc využívat obnovitelné zdroje k vytápění i chlazení. Na střechu se umístí fotovoltaické panely, díky kterým vznikne energie na svícení LED světly. Stejně tak budou energii využívat i automatické rolety, díky kterým bude ve třídách příjemný stín.

Budova bude také zpracovávat dešťovou vodu ze zelené střechy na zálivku zelených ploch a splachování toalet. „Voda se bude akumulovat v retenční nádrži v suterénu budovy a následně bude přepuštěna do zasakovacího blokového systému,“ uvedlo studio.

Škola s 27 třídami by se měla začít stavět v blízké době. Mimo nezbytného zázemí v podobě specializovaných učeben, tělocvičen a jídelny by v ní měly být také například učitelské byty. Předpokládaná cena školy je přibližně 670 milionů korun.