Střeše i fasádě nového centra péče o nemocné děti WonderLAD v sicilské Katánii dominují různě široké pásy z odolného hliníkového plechu PREFALZ v odstínu bílé barvy. Fasádní plocha je dále členěna velkoformátovými okny a obkladem z portugalského korku.

Architektura studia FRONTINITERRANA přispívá k výraznému zlepšení kvality života vážně nemocných dětí, které se v centru WonderLAD  léčí. Nejenom lékařské přístupy a procedury jsou tím, co dokáže pomoci. Vlídné prostředí a pocit bezstarostnosti ovlivňuje psychiku nejenom dětí, ale i jejich rodičů, čímž pomáhá zvládnout danou situaci na obou stranách o mnoho lépe než v nemocničním prostředí.

Moc dobře to ví Emilio Randazza, který stojí za prvotní myšlenkou projektu tzv. vlídné architektury, kdy „léčba a péče“ v dětské onkologii musí být výsledkem multidisciplinárního zásahu, aby mohla být skutečně realizována. Jeho žena Cinzia Favara Scacco to mohla pozorovat při své práci psycholožky s arteterapií pro děti trpící rakovinou.

Zdroj: Prefa

Pouhá vizuální úprava nemocničního prostředí přináší nebývalé úspěchy v léčbě. Jako například v případě redesignu oddělení dětské hematologie v Katánské nemocnici, jehož je WonderLAD odnoží. I proto podali architektonickou soutěž s jasnými požadavky na zajištění vysoké kvality projektu.

Jedním z aspektů, které přesvědčily mezinárodní porotu při výběru projektu ze 104 předložených návrhů, byla koncepce objetí. Půdorys budovy je uzavřený a připomíná číslici tři. Dostatečně prostorná dvorana je tak objímána a chráněna z každé strany.

Zdroj: Prefa

Podobný pocit by měl být navozen dětským pacientům i uvnitř centra. Omezení výšky stavby na minimum je rovněž účelové. Architektura se tak totiž více přibližuje dětskému rozměru vnímání okolního světa. Velký počet přihlášených návrhů porotu překvapil. Vzhledem k tomu, že téma nebylo jednoduché, očekávali maximálně kolem desítky účastníků.

Materiál a forma

Složité geometrické formy, šikminy ve střešní rovině, a přitom jednoduché a odolné materiály jsou pevnou součástí architektury studia FRONTINITERRANA, které vede duo architektů Vittorio Frontini a Antonino Terrana z Florencie.

V případě WonderLAD chtěli navrhovat co nejméně, aby architektura zůstala čitelná. Vzpomněli si na své vlastní dětství, dovedli ho do extrému a zohlednili různé věkové skupiny. Na dětské onkologii se léčí dospívající, kterým je až 19 let, proto údajně dětsky přátelská výzdoba stěn, jakou lze často vidět na pediatriích, zde není příliš vhodná, pokud mají mít mladí pacienti pocit, že jsou bráni vážně.

Zdroj: Prefa

Pokud jde o výběr materiálů, v zadání bylo, že WonderLAD musí být postaven z výrobků a materiálů, které jsou ryze přírodního charakteru, plně recyklovatelné a bez jakékoliv ropné stopy.

I proto najdeme na fasádě i střeše hliníkový plech PREFALZ, který dosahuje životnosti více jak 100 let, a přitom je plně recyklovatelný.

Kombinace se dřevem, sklem a korkem umocňuje pocit přirozenosti a racionálního bezpečí.

Zdroj: Prefa

Barva střechy a fasády v odstínu P.10 prefa bílá pak byla vybrána z důvodu čistoty a jasného poslání celého objektu WonderLAD. Tmavé barvy mohou navozovat negativní pochmurné pocity a myšlenky, pro které zde není ani milimetr místa.O projektu:
Země: Itálie
Objekt, místo: centrum péče o nemocné děti, Katánie
Typ stavby: novostavba
Architekti: FRONTINITERRANA architects
Realizace: LS Edil
Typ fasády: PREFALZ
Barva fasády: P.10 prefa bílá
Typ střechy: PREFALZ
Barva střechy: P.10 prefa bílá
FOTOGRAFIE A VÝKRESY: Croce & WIR