Městská část Praha 8 chystá výstavbu nové sportovní haly Jána Mahora, která by měla stát v areálu Základní školy Burešova. Hrát se v ní bude florbal, basketbal, házená nebo badminton. Sportovní hala je zatím ve formě architektonické studie a momentálně se mohou lidé vyjádřit k její podobě.

Vizualizace sportovní haly Jána Mahora v pražských Kobylisích.

Vizualizace sportovní haly Jána Mahora v pražských Kobylisích. 

„Novou halu budou v rámci výuky využívat žáci základní školy, dále jednotlivé sportovní kluby a též ji bude moci využít i široká veřejnost,“ stojí na webových stránkách městské části Prahy 8.

Větší část budovy, která ponese jméno zakladatele kobyliské házené, tvoří víceúčelová hala pro míčové sporty s tribunami pro potřeby výuky základní školy a tréninku házenkářského klubu Sokol Kobylisy II.

Halu však bude možné využít také pro pořádaní víkendových turnajů s diváky. Na sportovišti se bude hrát házená, volejbal, florbal, basketbal a futsal.

V hale budou i tři badmintonové kurty, na kterých mohou trénovat nejen profesionálové, ale i všichni Pražané. Součástí haly je navíc i menší víceúčelový sál, šatny s hygienickým zázemím a prostory pro skladování vybavení.

Hlavním principem stavby má být jednoduchost a efektivita. „To se odrazilo hned na návrhu fasád haly. V obvodovém plášti jsou pouze dvě prosklené stěny na severní a východní stranu, které osvětlují a dodávají důležitost vstupním prostorám jak diváků míčových sportů, tak návštěvníkům badmintonové části haly,“ uvedl architekt Tomáš Podrázský s tím, že díky tomu nebude docházet k oslnění sportovců na hrací ploše, k nežádoucím tepelným ztrátám ani tepelným slunečním ziskům v létě.

„To bude mít společně se zapuštěním stavby do terénu za následek úsporu energie jak na vytápění, tak chlazení,“ doplnil.

Barvu haly architekti zvolili šedou, jelikož se podle nich v okolí vyskytuje hned několik barevných staveb. „Takže hala na to reaguje naopak barevnou neutralitou a svůj výraz definuje spíš pomocí elegantních technických detailů,“ přiblížil Podrázský.

Architektonická studie je podkladem k územnímu řízení, v současnosti se tak mohou lidé k předloženému návrhu sportovní haly vyjádřit, a to do 12. září.