Otevřenost a maximální důraz na prosvětlení interiéru jsou bezpochyby jedny z hlavních prvků současné architektury. Z hlediska úspory vnitřního prostoru dává u velkých prosklených stěn – a často nejen tam – smysl pouze posuvné otevírání. Donedávna spočívalo řešení posuvných systémů v rámci prosklených stěn a oken ve výběru mezi řádově dražším HS portálem a levnějším PSK systémem. Firma REHAU uvedla v roce 2020 na trh třetí možnost, systém s názvem SYNEGO SLIDE. Jeho předností je systémová platforma, která přispívá k ekonomické výhodnosti, a kvalita speciálně vyvinutého kování, jež systém přibližuje k HS portálu.

Posuvné systémy nezažívají renesanci pouze u prosklených stěn, které propojují interiér se zahradou. Stále častěji pozorujeme, že nacházejí využití i u nízkých a dlouhých oken, používaných například nad kuchyňskou linkou nebo v jídelním koutu – právě v těchto prostorách s nedostatkem místa bývá problém s otevřením křídla a posuvný systém je tak praktickou alternativou.

Okenní profil SYNEGO SLIDE je vybaven novým posuvným a uzamykatelným systémem, který
kombinuje funkce HS portálu a PSK.

Okenní profil SYNEGO SLIDE je vybaven novým posuvným a uzamykatelným systémem, který kombinuje funkce HS portálu a PSK.

Nové řešení posuvných prvků SYNEGO SLIDE

Nejdražším, ale nutno říci nejspolehlivějším řešením v dané oblasti je už delší dobu zdvižně-posuvný systém s názvem HS portál. Jeho bezprecedentní výhodou je bezbariérovost a možnost ovládat i ta největší možná křídla s lepenými trojskly o hmotnosti několika stovek kilogramů, a to při zachování lehkosti ovládání. Pro standardní posuvy menších rozměrů se z ekonomického hlediska volí nejčastěji paralelně posuvně-sklopné dveře – tedy PSK.

Pořizovací náklady na PSK systém jsou nižší proto, že využívá standardní okenní profily, nevýhodou je ovšem ovládání náročnější na koordinaci pohybů, které mívá kvůli složitosti mechanismu sklony k poruchovosti. Mezeru mezi těmito dvěma možnostmi nyní vyplňuje nové řešení posuvných prvků SYNEGO SLIDE, které má podobně progresivní design a funkční ovládání jako HS portál, přitom ale minimalizuje náklady na kování, protože nepotřebuje speciální dveřní práh – profil zárubně je použit celoobvodově.

SYNEGO SLIDE má výhodu v lepším
celoobvodovém kování, které vyniká nižší
ovládací silou, protože se křídlo posouvá po
axiálním ložisku.

SYNEGO SLIDE má výhodu v lepším celoobvodovém kování, které vyniká nižší ovládací silou, protože se křídlo posouvá po axiálním ložisku.

Elegance ovládání a nekompromisní tepelnětechnické parametry

Okenní profil SYNEGO SLIDE je vybaven novým posuvným a uzamykatelným systémem, který kombinuje funkce HS portálu (posuvné křídlo se pouze nadzvedne, aby se mohlo posouvat) a PSK (posuvné křídlo se vysune dopředu před rám a až potom je možné ho odsunout). V první fázi otevírání dveří se posuvný prvek vysune o jeden centimetr z rámu, aby se dostal na kolejnici, která umožní jeho snadné odsunutí. Pevná část systému je ukončena standardním SYNEGO sloupkem, aby byla prosklená plocha co možná největší. Ve srovnání s konkurenčními systémy umožňuje toto řešení mnohem větší rozměr skla – 2 × 2,5 m s hmotností křídla až do 200 kilogramů.

Díky stavební hloubce 80 milimetrů má nejlepší tepelněizolační vlastnosti rámu a umožňuje tloušťku zasklení až 51 milimetrů (Uf dosahuje až na 1,2 W/m2K). Oproti podobným systémům má také SYNEGO SLIDE výhodu v lepším celoobvodovém kování, které vyniká nižší ovládací silou, protože se křídlo posouvá po axiálním ložisku. Vysoká těsnost díky celoobvodové a uzavřené rovině těsnění zajišťuje mimo jiné i velmi dobrý hlukový útlum – až 43 dB.

SYNEGO SLIDE má podobně progresivní design a funkční ovládání jako HS portál, přitom ale minimalizuje náklady na kování,
protože nepotřebuje speciální dveřní práh – profil zárubně je použit celoobvodově.

SYNEGO SLIDE má podobně progresivní design a funkční ovládání jako HS portál, přitom ale minimalizuje náklady na kování, protože nepotřebuje speciální dveřní práh – profil zárubně je použit celoobvodově.

Nízkoprahové řešení s propracovaným designem

S uvedením tohoto systému na trh v roce 2020 se vývoj nezastavil – v první polovině roku 2021 byly představeny další novinky, tedy rozšíření možnosti otevírání na obě strany a díky vývoji vlastního prahového řešení i nižší překážky mezi interiérem a exteriérem. Autentický vzhled lze díky kašírování v celé ploše profilu (i v oblasti přesahu drážek) ještě zušlechtit použitím hliníkových krycích lišt (KALEIDO Cover), jinak paleta dekorů díky systémovému řešení kopíruje možnosti klasických profilů SYNEGO – tedy jak KALEIDO Paint, tak fólie KALEIDO Foil či imitace dřeva KALEIDO Woodec. Samozřejmostí je příprava na chytrý svět od REHAU.