Pryč jsou doby, kdy vrchol v povrchových úpravách fasády představovaly rýhované tenkovrstvé omítky. Dnes trh nabízí nepřeberné množství řešení, která stavbám propůjčí neopakovatelný vzhled i výjimečné funkční vlastnosti.

S vývojem designových omítek získali investoři, architekti i projektanti další širokou škálu možností, jak proměnit pohledovou vrstvu fasády. Například dekorativní omítky Weber  dokáží imitovat vzhled dřeva, cihel, pískovce i pohledového betonu. Kompletní vzorníky, ale i technické detaily, SVT kódy nebo EPD najdete ve speciální knihovně weber panel.

Specialitou z portfolia Weber je pak certifikovaný zateplovací systém weber therm style se skleněným povrchem. Jako obklad se zde používá tvrzené bezpečnostní sklo SGG EMALIT EVOLUTION HTS, které je kalené a potištěné bezolovnatou barvou (k dostání ve 21 různých odstínech). Systém umožňuje použití EPS i minerální vaty a hodí se jak pro občanské a průmyslové, tak pro soukromé stavby.

Ve srovnání s klasickým zateplovacím systémem ETICS klade weber therm style přísnější požadavky na rovinnost – ta musí mít hodnotu 10 mm/m. Pro lepení skleněných obkladů se využívá speciální lepicí hmota webertherm style klebemörtel 2K.

Pro vládní budovu v Antverpách, tyčící se nad požární stanicí, bylo využito hned několik řešení od Saint-Gobain Building Glass.
Pro vládní budovu v Antverpách, tyčící se nad požární stanicí, bylo využito hned několik řešení od Saint-Gobain Building Glass. | Zdroj: Saint-Gobain
Kombinace zateplovacího systému Weber a skla od Saint-Gobain Building Glass
Kombinace zateplovacího systému Weber a skla od Saint-Gobain Building Glass | Zdroj: Saint-Gobain

V hlavní roli sklo

Skleněné fasády obecně patří k výrazným trendům dnešní architektury a stavebnictví. Při vhodně zvolené skladbě umožňují lépe a efektivněji využívat přirozené světlo, což vede k úspoře energií, většímu komfortu bydlení a v případě kancelářských budov i k lepším pracovním podmínkám.

Ideální stav představuje taková skladba skel, která brání přehřívání interiéru, využívá pasivních solárních zisků a navíc propouští maximum světla, aniž by obyvatele interiéru oslňovalo slunce.

Komplexní řešení celoskleněných fasád nabízí společnost Saint-Gobain Building Glass se svým sortimentem sofistikovaných skel a speciálních povlaků. Za zmínku stojí například sklo SGG COOL-LITE® XTREME, které se selektivitou vyšší než 2 a Ug =0,5 W/m²K představuje nejúčinnější protisluneční sklo na trhu. V zimě šetří energii na vytápění (oproti tepelně-izolačnímu sklu se potřeba vytápět sníží až o 5 °C), v letních měsících zase redukuje náklady na klimatizaci.

Skla SGG COOL-LITE® XTREME byla použita například pro budovu Fakulty strojního inženýrství londýnské Univerzity Sheffield
Skla SGG COOL-LITE® XTREME byla použita například pro budovu Fakulty strojního inženýrství londýnské Univerzity Sheffield | Zdroj: Saint-Gobain

Protisluneční ochranu s reflexí vyšší než 30% a při zachování vysoké transparentnosti pak poskytuje sklo SGG COOL-LITE® ST BRIGHT SILVER. Toto řešení pro ikonické fasády vybízí ke kreativním architektonickým záměrům skrze své široké možnosti zpracování: Lze jej tepelně tvrdit a ohýbat, tepelně zpevnit, zpracovat na vrstvené bezpečnostní sklo, potiskovat nebo i smaltovat.

Další produkty pro celoskleněné fasády, od tepelně-izolačních skel přes bezpečnostní až po akustická najdete na webu společnosti Saint-Gobain Building Glass. S výběrem vám pomůže i kalkulátor Calumen Live, který slouží k online návrhu skladby zasklení. Na konci výpočtu získáte technický list s výčtem všech důležitých parametrů, jako je propustnost světla, solární faktor aj. A nově v aplikaci zjistíte i uhlíkovou stopu vybraného zasklení.

Zdroj: Saint-Gobain