Výstavba domů podléhá stále sílícímu trendu a myšlence nízkoenergetických staveb, které se pro své efektivní využití energie těší nemalého zájmu. Třecí plochy mohou vzniknout na pomezí uspokojení potřeb spojených se snížením nákladů a respektováním architektonických trendů, jako je například využívání rozměrných prosklených ploch, kterými může v zimě unikat teplo a v létě naopak.

Jednou z možných variant řešení je externí stínící technika, která dokáže efektivně pracovat s energií v interiéru a zároveň koresponduje s okolním prostředím ve formě designového prvku.

Svou primární funkci, izolaci interiéru před venkovními vlivy, doplňuje o přidanou, vizuální hodnotu a spoluutváří tak komplexní obraz stavby. Jednou z předností stínicí techniky je bez pochyby její variabilita, tudíž lze její montáž provést v různých fázích výstavby domu, od hrubé až po dokončenou stavbu.

Stínící technika Minirol

Externí stínicí technika, předokenní rolety a screenové clony, účinně slouží k regulaci světla, teploty a hluku mezi interiérem a venkovním prostředím. Stahovací venkovní rolety navíc chrání okna před nepříznivými vlivy počasí a opotřebením.

Prostřednictvím vzduchové kapsy, která vznikne mezi roletou a oknem, izolují interiér od teplotních výkyvů tak, že v zimě sníží únik tepla do okolního prostředí až o 30 procent, v létě naopak chrání interiér proti přehřátí.

Zdroj: BUILDING SHUTTER SYSTEMS

Předokenní rolety

Předokenní zaomítací rolety FASADE Minirol zajišťují architektonicky čistý a ničím nerušený vzhled fasády. Na rozdíl od jiných typů předokenních rolet nejsou umístěny ve viditelném krycím boxu, ale navíjejí se do zaomítacího hliníkového boxu, který je skrytý pod fasádou, a dokonale tak s ní splývá.

Jak je řešeno napojení zaomítacího boxu na fasádu? Krycí box je odizolovaný a umístěný nad okenním otvorem v dostatečně hlubokém zateplovacím systému, který box plně překrývá. Rozměr boxu se pohybuje v rozmezí od 137 mm až 205 mm.

Napojení boxu na fasádu pak umožňuje tzv. „nos“. Jde o profil z extrudovaného hliníku s předsunutou lištou na spodní hraně boxu a polystyrenovou deskou po celé výšce boxu, který slouží k nanesení tepelné izolace a zatáhnutí omítky.

Předokenní rolety FASADE Minirol jsou vhodné pro montáž před dokončením omítek u novostaveb, ale také u rozsáhlejších rekonstrukcí nebo při zateplování domu. Z hlediska stavební připravenosti je nutné mít osazenou výplň otvoru, začištěné ostění a jiné navazující konstrukce a dotažené zatrubkování elektroinstalace pro případ montáže rolety s motorickým řízením.

Nosným prvkem celého systému jsou vodící lišty, díky čemuž není nutné ve většině případů krycí box kotvit. Výjimkou jsou boxy s rozměry nad 180 mm, kde je možné zvážit využití kotvení pomocí „L“ profilu.

Zdroj: BUILDING SHUTTER SYSTEMS

Screenové clony

Screenové clony Minirol naleznou širší využití především v teplejších měsících. Při správném použití dokáží clony snížit náklady spojené s klimatizací až o 58 %. Vděčí za to svým fyzikálním vlastnostem, díky kterým dokáží odstínit až 95 % sluneční energie.

V horkých letních dnech stažené screenové clony udržují teplotu v interiéru o 3-7 ºC nižší oproti venkovnímu okolí. Hlavními výhodami externích screenů, oproti interiérové stínicí technice, je schopnost odrazit paprsky slunečního záření ještě před dopadem na povrch okna.

Sluneční energie se tak z velké části odrazí zpět do prostoru. Zároveň clony nebrání proudění světla do interiéru a zachovávají tak i v plném zatažení možnost kontaktu s venkovním prostředím.

Zdroj: BUILDING SHUTTER SYSTEMS

Screenové rolety Minirol jsou dodávané ve třech variantách bočního vedení látky z boxu. Varianta Screen, ve kterém je látka mezi boxem a koncovou lištou volně napnutá. Varianta Cablesreen využívá k vedení látky ocelových lanek, které jsou ukotveny v podlaze. Napnutou a ve vodících lištách pevně uchycenou screenovou látku využívá varianta Lockscreen.

Hlavním stavebním prvkem screenových clon Minirol jsou vysoce odolné a trvanlivé tkaniny v provedení Serge 600 a Soltis 92, s různým podílem skelných nebo polyesterových vláken potažených vrstvou PVC. Složení tkaniny zajišťuje snadnou údržbu a barevnou stálost povrchů.

Zdroj: BUILDING SHUTTER SYSTEMS

Stejně jako u předokenních rolet je možné plně integrovat screenovou clonu do zaomítacího boxu a ukrýt jej pod fasádu stavby. Screenové clony nedisponují žádnými masivními konstrukčními prvky a spolu s použitím zaomítacího boxu, a případně i skrytých vodících lišt, tak plně.

Screenové clony se hojně využívají nejen k zastínění rodinných domů a administrativní budov, ale i zahradních pergol a altánů.