Nově zvolení zastupitelé Valašského Meziříčí mají před sebou první úkol. Jejich předchůdci stihli ještě před komunálními volbami schválit vznik takzvané Meziříčské náplavky, jež má v budoucnu nabídnout obyvatelům i návštěvníkům města prostory k odpočinku či nákupům.

Tržnici a krásenský břeh řeky Bečvy ve Valašském Meziříčí čeká proměna.

Tržnici a krásenský břeh řeky Bečvy ve Valašském Meziříčí čeká proměna. | foto: Vizualizace: Město Valašské Meziříčí

Radnice aktuálně připravuje podmínky pro vypsání soutěže na zhotovitele projektu. Náplavka vznikne přímo v městském centru na pravém břehu Rožnovské Bečvy, autorem architektonické studie je ateliér Chybík+Krištof.

Projekt zahrne komplexní obnovu Rožnovské Bečvy v místní části Krásno. Revitalizace tam čeká i tržnici, jež sídlí přímo pod mostem.

„Počítáme rovněž s úpravou zeleně, osvětlením celého prostoru pod mostem a pořízením nového mobiliáře,“ uvedla místostarostka Yvona Wojaczková.

Radnice v minulých týdnech jednala o svých plánech s Povodím Moravy, které je správcem řeky. Od změny si slibuje zatraktivnění centra, podobná relaxační zóna dosud městu chyběla.

„Náplavka naváže na již opravený most, ulici Mostní a zrevitalizované náměstí,“ řekla Wojaczková.

Cena projektových prací by neměla přesáhnout částku 1,5 milionu korun. Celkovou částku za obnovu tržnice a náplavku naopak zatím nelze odhadnout.

To ale neplatí o termínu prací. „Pokud půjde všechno podle plánu, veškeré stavební úpravy by se měly uskutečnit v součinnosti s opravou silničního mostu, který na budoucí náplavku navazuje a kde se počítá se začátkem v roce 2025,“ poznamenal mluvčí radnice Jakub Mikuš.

Silniční most je součástí průtahu městem. Chátrající konstrukce je v majetku Ředitelství silnic a dálnic, investora chystané opravy.