Moderní otvorové výplně musí splňovat vysoké nároky na technologické zpracování, užitné vlastnosti i design. O tom, jaké požadavky na okna klade dnešní doba, jsme si povídali s Janem Tušlem, jedním ze spolumajitelů značky VEKRA.

Okna jsou označována za nejslabší místa v rámci úniku tepla ve stavbě. Čím to je a co s tím?

Na rozdíl od ostatních materiálů tvořících obálku budovy není okno neprostupná překážka, je to složitý technologický prvek, který není statický. V jeho konstrukci se skrývá mnoho míst, které mohou způsobit nežádoucí únik tepla, pokud se cokoliv podcení. Klíčem tedy je pořizovat okno jako komplexní službu, tedy kvalitní prvek s profesionální instalací a jednotnou zárukou, která na našem trhu stále trochu chybí.

Ovlivňuje aktuální nejistá ekonomická situace zájem lidí o nová okna?

Oproti loňsku, kdy poptávka výrazně rostla, je letošek zatím stabilizovaný. Odhadujeme, že tento a příští rok bude trh růst jen mírně. U novostaveb očekáváme, že poptávka bude kvůli drahým hypotékám spíše klesat. Už teď naopak roste zájem o výměnu oken. Dle našich průzkumů si myslíme, že až 50 % oken vyměněných za posledních 20 let je znovu na výměnu. Jinými slovy špatně fungují. S dnešními cenami energií se navíc taková výměna opravdu vyplatí.

Zdroj: VEKRA

Jak se okna na výsledné úspoře podílejí?

Poměrně výrazně. Každé okno obsahuje vlastně tři mezery, kudy může kromě povrchu samotného unikat teplo. Připojovací spárou mezi rámem a zdí, mezi sklem a rámem křídla, a nejnáročnější k ošetření je mezera mezi křídlem okna a jeho rámem. Podle našich zjištění unikne nekvalitními starými nebo špatně seřiditelnými okny 30–85 % energie potřebné na vytápění. Pokud někdo plánuje rekonstrukci, tedy včetně zateplení, měl by výměnou oken určitě začít.

Zdroj: VEKRA

V jakých stavbách má tato investice podle Vás ekonomický smysl?

Většina lidí by si mohla myslet, že smysl má měnit jen vyloženě stará okna. V poslední době se ale ukazuje, že dnešním požadavkům nevyhovují okna stará klidně jen 10–20 let. Taková dnes měníme stále častěji. Před lety panovalo mezi lidmi přesvědčení, že když mají dvě okna shodné  vlastnosti na papíře, budou stejná i v reálu.

Často proto zvolili nejlevnějšího dodavatele a dnes zjišťují, že okna už nejdou seřídit a své deklarované vlastnosti nesplňují. I když máte doma ještě relativně nová okna, která jsou na první pohled v pořádku, neznamená to, že kvůli nim nepřicházíte zbytečně o cenné teplo.

VEKRA
Zdroj: VEKRA

Dá se podle Vás stanovit nějaký technologický standard, která by okna měla vždy splňovat?

Většina z nás si pořizuje okna jen jednou za život, nebo by to tak alespoň mělo být. Rozhodující by proto vždy měla být kvalita. Okno není běžný spotřebitelský produkt, ale technologicky poměrně složitý prvek, který je nedílnou součástí stavby. Vždy bychom proto měli přihlížet k tomu, v jaké stavbě a v jaké lokalitě bude sloužit.

Od toho se budou odvíjet vlastnosti, které okno musí mít, ať už z pohledu tepelné izolace, ale i třeba útlumu hluku nebo bezpečnosti. Opomínat se ale nesmí ani montáž. Její špatné provedení dokáže i sebelepší okno degradovat. Jsou však věci, které běžný klient vědět nemůže a které by měl hlídat výrobce, jako je např. přizpůsobení tlaku mezi skly nadmořské výšce, v níž stavba leží.

Proto je třeba pečlivě vybírat nejen okna jako taková, ale i dodavatelskou firmu. Vždy doporučujeme pořizovat okna na klíč přímo od výrobce, který zároveň zajistí profesionální instalaci a případný následný servis.

Zdroj: VEKRA

Jak máte ve výrobě zajištěnu kontrolu kvality, abyste svých standardů vždy dosahovali?

Už před lety jsme začali s digitalizací výroby, která nám práci v tomto ohledu nesmírně usnadňuje. Dnes jsme kompletně online, máme i robotizovanou výrobu a interní software, který hlídá kompletní cestu okna od prvního návrhu až po montáž a předání zakázky, které dnes děláme na tabletu.

Okno také už na svém počátku získává svoji identifikaci, která s ním zůstává po celou jeho životnost a usnadňuje řešení případných problémů. V tomto jsme, dovolím si tvrdit, dokonce evropští průkopníci. Jako jediný výrobce oken v ČR jsme také získali mezinárodní certifikaci TÜV NORD na kompletní proces dodávky na klíč, která je pro klienty garancí pevně daných procesů, a tím i kvality jak oken, tak i instalace.

Zdroj: VEKRA

Stavebnictví v posledních letech zasáhl růst cen materiálů, nyní zase zdražování paliv a energií. Jak se s tím vypořádáváte?

V našem oboru je obecně problém, že marže není dostatečná, aby výrobcům umožnila rostoucí náklady pokrýt. Zbývají tedy dvě možnosti – firmy buď musí nevyhnutelně zdražit, nebo začít nakupovat levnější, a tedy zpravidla méně kvalitní materiály.

Takže jestli se někdo chlubí tím, že nebyl nucen zvýšit cenu, vlastně tím přiznává, že snížil kvalitu svých výrobků. Pokud jde o dopravu, zde nám pomáhá naše velikost a interní software. Díky optimalizaci nákladů se nám podařilo snížit přejezdy montážních aut mezi stavbami o 20 %, což šetří nejen palivo, ale i čas montážníků.

VEKRA se v minulém roce stala významným partnerem ČKA. Co vás k tomu vedlo?

Spolupráce s ČKA je pro nás přirozeným pokračováním a do určité míry i vyvrcholením naší dlouholeté součinnosti s architekty. Jsme rádi, že architekti ve stále větší míře preferují nejen krásné, ale i funkční a bezúdržbové domy.

Naše řešení u oken v praxi fungují, dokážeme si poradit i s atypickými technickými požadavky, a poskytujeme také technické poradenství. Připravili jsme například všechna naše okna, vchodové dveře a posuvné systémy jako BIM modely pro programy Revit a Archicad, abychom efektivitu spolupráce s odbornou veřejností ještě zvýšili.

Zdroj: VEKRA

Co VEKŘE spolupráce s architekty přináší?

Propojení jejich designového pohledu a našeho technického přístupu je pro nás výzvou, která nás nutí inovovat. Pomáhá nám to v rozvoji technických detailů v rámci řešení všech komodit VEKRY. Posouvá nás to v rámci návrhů nových řešení a produktů v segmentu výplní stavebních otvorů.