Divize Rigips ze Skupiny Saint-Gobain začala v Česku nově nabízet speciální kazetové podhledy Eurocoustic. Ty umožňují ve veřejných prostorách výrazně snížit míru hluku způsobenou odrazem zvuku.

Podhledy pohlcují zvuk odražený od stěn, podlahy i předmětů a zlepšují tak i srozumitelnost mluveného slova. Své uplatnění najdou ve školách, divadlech, restauracích, veřejných institucích či ve zdravotnictví. Díky speciální úpravě navíc zlepšují světelné podmínky a při zachování dostatečné míry světelnosti umožňují snížit intenzitu umělého osvětlení v místnostech.

Zdroj: SGCP, divize Rigips

Podhledy vyrobené z minerální kamenné vlny, lehkého porézního materiálu zajišťujícího vysokou pohltivost zvuku, poputují do České republiky z Francie.

Své uplatnění najdou všude tam, kde si lidé potřebují dobře rozumět a kde se jich zároveň vyskytuje větší množství najednou. To jsou například kanceláře, školy, nemocnice, obchody, restaurace, sportoviště či hotely,“ vysvětluje produktový manažer Rigipsu Vojtěch Zítek.

Kazetové podhledy se vkládají do zavěšeného rastru na stropě a s jejich pomocí tak lze zakrýt například nevzhledné rozvody či technické zařízení budovy. Díky jednoduché montáži přitom ponechávají snadný přístup do prostoru nad sebou.

Zdroj: SGCP, divize Rigips

Podhledy Eurocoustic budou k dispozici v několika variantách. Základní, ekonomický typ Minerval bude k dostání s kolmou hranou pro viditelný rastr i s designově zajímavou polozapuštěnou hranou pro decentní rastr. Vyšší typ Tonga nabídne kromě lepších akustických vlastností také lepší prosvětlení místnosti.

Podhledy Tonga světlo příjemně rozptylují a nevytváří ostré odrazy.  Díky tomu přináší do místnosti příjemný světelný komfort a snižují potřebu umělého osvětlení v denní době až o 11 %,“ vysvětluje Vojtěch Zítek.

Matný povrch hraje významnou roli zejména u černé varianty Tonga Noir, jež se hodí třeba pro kina či koncertní sály,“ říká Vojtěch Zítek. Speciální variantu pak představuje podhled Tonga Ultra Clean určený pro místnosti s vysokými hygienickými nároky, například nemocniční pokoje či operační sály, ale třeba i pro oblasti s jemnými výrobními procesy.

Podhledy budou zprvu k dispozici v černé a bílé variantě, příští rok Rigips nabídne i varianty barevné a s designovými potisky.

Zdroj: SGCP, divize Rigips