Zabudovaná vlhkost v konstrukci může mít v dlouhodobém horizontu závažné  následky. Pokud se navíc v této skladbě vyskytují dřevěné prvky, je riziko napadení dřevokaznými houbami a plísní extrémně vysoké. Plíseň se však nebude projevovat pouze ve skladbě, ale časem se začne dostávat i do interiéru.

Užívání takovýchto prostor je pak pro lidi škodlivé a nezdravé. Samozřejmě dlouhodobá vlhkost se může podepsat i na kvalitě zabudovaného dřeva, které má ve spoustě případech nosnou funkci. Následky spojené se ztrátou stability konstrukce bývají fatální a těžko opravitelné. Pro majitele a řemeslníka to může být hotová pohroma, protože lze očekávat vysoké nároky na náhradu škody a  finanční výdaje s opravou spojené.

Použití systému parotěsnosti ISOVER Vario® nabízí spolehlivou ochranu před poškozením budov vlhkostí. Díky variabilním (inteligentním) parobrzdám Vario® XtraSafe a Vario® KM Duplex UV zajistíte těsnost proti pronikání vlhkosti, a zároveň i vysychání již zabudované vlhkosti. Jak je to možné? Tyto materiály jsou totiž schopny měnit své difuzní vlastnosti na základě vnějších podmínek.  V zimě tak brání pronikání vlhkosti do konstrukce a naopak v létě propouští vlhkost ven a napomáhají vysychání.

Podmínkou správné funkce celého systému je použití kompletního sortimentu doplňků – tmelů a lepicích pásek dokonale přizpůsobených fóliovému materiálu a běžným stavebním podkladům. Tento systém lze s úspěchem využít ve stěnách, stropech i střechách. I přes použití tohoto kvalitního materiálu je nutností věnovat zvýšenou pozornost detailům, prostupům a napojením na okolní stavební prvky a konstrukce. I zde platí pořekadlo, že ďábel se skrývá v detailu.

01 Příprava pásky

Připravíme si potřebné kusy pásky, s odměřením nám pomůže praktický potisk s měřicím pásmem. Pásku střiháme rovně a po zastřižení mírně ohneme do tvaru písmene U – pásku při tomto tvarování nesmíme zlomit!

01a Příprava pásky
01a Příprava pásky | Zdroj: Isover
01b Příprava pásky
01b Příprava pásky | Zdroj: Isover

02 Oddělení pásky

Lepicí pásky by se za normálních okolností neměly odtrhávat ručně. Výjimkou jsou textilní pásky speciálně vyvinuté pro tento účel (Vario® XtraTape), které mají po odtržení rovný okraj podobající se řezu, což je důležité pro zajištění dobrého a spolehlivého výsledku.

Ostatní lepicí pásky (Vario® MultiTape, MultiTape SL, Vario® KB1) by se neměly odtrhávat rukou, protože by odtržený okraj pásky nebyl rovný, což by mohlo bránit vzduchotěsnému zalepení parobrzdy. Pokud k tomu přesto dojde, mělo by být zajištěno dostatečné přelepení odtržených okrajů.

02a Oddělení pásky
02a Oddělení pásky | Zdroj: Isover
02b Oddělení pásky
02b Oddělení pásky | Zdroj: Isover

03 Lepení pásky

Krycí pásku lze jednoduchým hmatem bez problémů odlepit od lepicí pásky, aniž by došlo k poškození lepicí plochy. Před lepením proto stačí jen přejet prstem přes hranu, aby došlo k odlepení krycí pásky.

03 Lepení pásky
03 Lepení pásky | Zdroj: Isover

04 Aplikace pásky

Pružné a směrově stabilní lepicí pásky (Vario® MultiTape, MultiTape SL či Vario® KB1, nebo Vario® XtraTape) nesmí být při lepení na fólii příliš nataženy – pokud bychom takto příliš nataženou lepicí pásku nalepili na fólii, pak se vzhledem k extrémně vysoké lepicí síle stáhne. Fólie pak vytvoří vlny, které následně mohou způsobit netěsnost.

04a Aplikace pásky
04a Aplikace pásky | Zdroj: Isover
04b Aplikace pásky
04b Aplikace pásky | Zdroj: Isover

Informace o materiálu

Dvousložkový lepicí tmel ISOVER Vario® DoubleFit určený k vzájemnému napojení parobrzdy ISOVER Vario® KM Duplex UV a jiných konstrukcí. Trvale elastický tmel se aplikuje v tloušťce 6-8 mm k zajištění trvalého vzduchotěsného napojení parobrzdy a obvodového zdiva. Systém doplňků Vario® je speciálně vyvinut k lepení spojů v ploše a u detailů parobrzdy ISOVER Vario® KM Duplex UV. V případě vyšší produktové řady ISOVER Vario® XtraSafe použijte tmel ISOVER Vario® XtraFit.

05 Příprava kartuše

Špičky patron se před prvním použitím seříznou – způsob tohoto seříznutí má velký vliv na konečný výsledek. Správné seříznutí špičky patrony zajistí optimální nanesení housenky tmelu, z tohoto hlediska lze doporučit výřez ve tvaru V. Proč? Díky dvojitému výřezu ve tvaru V bude housenka kulatá a silná, což je ideální stav pro vzduchotěsné utěsnění fólie. V případě jednoduchého šikmého řezu se housenka při nanášení zploští a pro optimální připojení bude mít příliš malý objem.

05a Příprava kartuše
05a Příprava kartuše | Zdroj: Isover
05b Příprava kartuše
05b Příprava kartuše | Zdroj: Isover

Aplikace parobrzd

06 Aplikace housenky

Seříznutou špičkou patrony ve tvaru písmene V naneseme objemnou housenku tmelu a překryjeme fólií. Pro přilepení fólie ve tvaru V přejedeme dvěma prsty podél housenky a přitom na ni lehce tlačíme z boku, abychom tmel při aplikaci nezploštěli. Aby tmel optimálně těsnil, musí být nanesen tak, aby pod fólií zůstal patrný malý kopeček, ideálně ve výšce 5 mm. Přilepení lze provést také pomocí dřevěné šablony, kterou přejedeme přes housenku.

06 Aplikace housenky
06 Aplikace housenky | Zdroj: Isover

07 Příprava nátěru

Vzhledem k tomu, že je tmel Vario® DoubleFit a Vario® XtraFit rozpustný ve vodě, lze z něj vytvořit základní penetrační nátěr, který zajistí způsobilost lepení na prašný, nebo nerovný povrch. K tomu je potřeba sklenice naplněné cca 1 cm vody, čistý štětec a tmel Isover Vario®. Do sklenice vytlačíme tolik tmele , aby byla vodní hladina pokryta. Následně tuto směs promícháme štětcem.

07 Příprava nátěru
07 Příprava nátěru | Zdroj: Isover

08 Aplikace nátěru

Takto připravený základní nátěr je ideální na podklady s otevřenými póry nebo na nepřilnavé povrchy. Podklad je únosný po krátkém zaschnutí základního nátěru (suchý na dotek).

08 Aplikace nátěru
08 Aplikace nátěru | Zdroj: Isover

Co budete potřebovat?

  • Parobrzda
    • ISOVER Vario® KM Duplex UV, nebo ISOVER Vario® XtraSafe (role v návinu 30 nebo 60 m2, o rozměrech 40,nebo 20m x 1,5m)
  • Dvousložkový lepicí tmel
    • ISOVER Vario® DoubleFit, kartuše 310 ml
  • Pásky
    • Isover Vario® KB1 (doporučeno dělit střihem), nebo Isover Vario® XtraTape (lze dělit trháním)
    • lepicí Vario® MultiTape, nebo MultiTape SL, lze dělit střihem či řezem

09 Příprava stěny

Před připojením parobrzdy ke stěně je třeba posoudit stav stěny. Pokud je materiál stěny silně drobivý, má otevřené póry nebo není rovný, je třeba podklad optimalizovat aplikací hladké omítky. Pokud je pracovní teplota nižší než 5 °C, neprovádíme lepení pomocí Vario® DoubleFit.

09 Příprava stěny
09 Příprava stěny | Zdroj: Isover

10 Uchycení parobrzdy

Parobrzdu držíme rovně a provizorně ji připevníme oboustranně lepicí papírovou páskou. K tomuto účelu nepoužíváme lepicí pásky Vario®, protože mají velmi silně lepí a po nalepení je již nelze odlepit.

10 Uchycení parobrzdy
10 Uchycení parobrzdy | Zdroj: Isover

11 Aplikace tmelu

Naznačíme si čáru ve vzdálenosti cca 2,5 cm od šikmé plochy stěny. Pro zachování rovnoměrné vzdálenosti nám pomůže kousek dřeva. Podél naznačené čáry vymáčkněte celistvou housenku Vario® DoubleFit.

11 Aplikace tmelu
11 Aplikace tmelu | Zdroj: Isover

12 Utěsnění

Uvolníme provizorně připevněnou parobrzdu, uděláme odlehčovací smyčku s přídavkem materiálu cca 3 cm jako dilatační spáru a použijeme dva prsty nebo šablonu k utěsnění fólie ve tvaru písmene V, abychom zachovali tvar housenky.

12 Utěsnění
12 Utěsnění | Zdroj: Isover

13 Napojení na stěnu

Obdobně připevníme tmelem Vario® DoubleFit i pásy fólie v místě napojení na stěnu.

13 Napojení na stěnu
13 Napojení na stěnu | Zdroj: Isover

14 Rohy

Pro zalepení rohů nastřihneme přebývající parobrzdu podél tečkované čáry směrem k rohu a přesahy fólie složíme v pravém úhlu přes sebe.

14 Rohy
14 Rohy | Zdroj: Isover

 15 Zalepení tmelem

Celou plochu s přesahem pečlivě zalepíme pomocí Vario® DoubleFit až k rohu.

15 Zalepení tmelem
15 Zalepení tmelem | Zdroj: Isover