Ve Svitavské nemocnici skončila první etapa rekonstrukce intenzivní péče a ARO. Modernizaci podstoupilo anesteziologicko-resuscitační oddělení, jehož pacienti byli dočasně hlavně v prostorách chirurgické jednotky intenzivní péče. V současnosti se upravuje interní JIP, náhradní prostory jsou na chirurgickém oddělení v místě bývalého operačního sálu, uvedl náměstek léčebné péče Svitavské nemocnice Pavel Kunčák. Úprava jednotek intenzivní péče zvýší jejich kapacitu, náklady dosáhnou zhruba 140 milionů korun. Na projekt získal Pardubický kraj dotace z programu REACT EU.

Modernizace prostor umožní sdružení všech jednotek intenzivní péče do těsného sousedství. Dosud se nacházely na dvou různých místech, cílem je jejich přesun na jedno patro. Díky tomu bude moci zdravotnický personál sdílet specializované vybavení, což přinese zlepšení kvality poskytované péče.

Sloučením jednotek intenzivní péče se rozšíří kapacita JIP chirurgických provozů o tři lůžka ve společné hale a jedno lůžko v samostatném boxu ve stávajícím objektu. O tři lůžka vzroste kapacita JIP pro interní lůžka.

Podle Kunčáka zatím stavba pokračuje podle plánu. Dokončena by měla být začátkem příštího roku. Součástí projektu je nejen usnadnění logistiky přepravy pacientů na operační sály, ale také pořízení nového vybavení pro jednotky intenzivní péče, operační sály i laboratoře.

Pardubický kraj následně připravuje další etapu úprav Svitavské nemocnice. Zadal zpracování studie modernizace lůžkového fondu, která zahrnuje bourání lůžkového pavilonu a radiologie a výstavbu nového lůžkového pavilonu D s celkem 106 lůžky. Předpokládané náklady na stavební část dosáhnou 280 milionů korun.