Strakonice chtějí postavit multifunkční sportovní halu vhodnou pro florbal i házenou. Vzniknout by měla vedle současné házenkářské haly. Odhad nákladů je 40 milionů korun. Polovinu částky by mohla pokrýt dotace, o kterou chce radnice požádat u Národní sportovní agentury. Záměr včera projednali zastupitelé.

Dříve město zamýšlelo, že halu postaví společně s Jihočeským krajem. Stála by 60 až 90 milionů korun. „Kraj to potom odpískal kvůli předpokládaným vysokým nákladům. My jsme se vrátili k původní variantě, postavit vedle házenkářské haly ještě jednu podobnou, která by sloužila pro florbal i házenou. A postavili bychom společné zázemí,“ řekl ČTK místostarosta Rudolf Oberfalcer (Strakonická Veřejnost).

Nová hala by měla stát vedle té pro házenkáře. Díky tomu, že se rozvinuly nové sporty jako florbal, který se hraje na stejně velkém hřišti jako házená, je ve Strakonicích tak velkých sportovišť nedostatek. „Haly budou vedle sebe, město by mělo kapacity pro oba sporty. Zároveň by se tam mohly dělat i turnaje na dvou hřištích najednou,“ řekl místostarosta.

Strakonice investují do sportovišť dlouhodobě. Letos 3. října začalo město stavět nafukovací halu nad venkovním padesátimetrovým bazénem. Získá tak dva plnohodnotné sportovní bazény. Investice přesáhne 21 milionů korun, práce potrvají do dubna příštího roku. Hala se bude využívat hlavně v zimě. Přechod mezi krytým bazénem, kde budou sprchy a šatny, zajistí vyhřívaný bezbariérový přechodový můstek. Město za poslední roky opravilo i střechu zimního stadionu, která byla v havarijním stavu, rovněž střechy různých tělocvičen.

Strakonice, v nichž žije asi 23.000 lidí, mají letos rozpočet s příjmy 562,7 milionu korun a výdaji 650,9 milionu. Schodek rozpočtu 88,2 milionu kryjí z prostředků z minulých let.