Zpevněné svahy, nová schodiště a zídky, obnovené někdejší sady. V takové podobě už se nově rýsuje kopec nad Náchodem, jemuž dominuje původní hrad později přebudovaný v zámek. Nákladná obnova kopce skončí v prosinci. Kvůli komplikacím však cena vzrostla o třetinu na 230 milionů korun.

Opevnění u úřednického traktu zámku (15. 9. 2022)

Opevnění u úřednického traktu zámku (15. 9. 2022) 

Dělníci pracují pro Národní památkový ústav (NPÚ) už od července 2020, na dokončení zakázky jim zbývají poslední měsíce. Hotovo má být někdy během prosince.

„Nyní už firma směřuje k dokončovacím pracím. Dobudovávají schodiště a navazující ocelové konstrukce, provádějí finální úpravy terénu a cest a také dosazují zeleň. Teď se pokládají například trávníkové koberce a dosadby lučního trávníku podél cest,“ říká Lucie Bidlasová z Územní památkové správy NPÚ na Sychrově, pod niž náchodský zámek spadá.

Stavba však bude nákladnější, než s čím památkáři počítali po uzavření veřejných zakázek. Celkem 5,1 milionu korun připadne na profese, které stavbu vedou. Jde například o autorský dozor projektanta, technický dozor investora, expertní arboristický dohled a jiné.

Na dalších 169 milionů korun včetně daně měla přijít samotná výstavba společností Gardenline, ale nyní už je jasné, že to bude ještě o 61 milionů víc, dohromady tedy 230 milionů.

Obnova kopceVršek s hradem a pozdějším zámkem býval po staletí holý. V druhé polovině 17. století majitelé založili nedaleko úřednického traktu ovocnou zahradu, v 18. století vznikla u zámku na Velké šanci francouzská zahrada Pikolominka a teprve začátkem 19. století začaly přibývat na okolních svazích první stromy, třeba jako součást ovocných školek či anglického parku.Za poslední desítky let však kopec zarostl a neudržované svahy pod národní kulturní památkou trpěly opakovanými sesuvy.Současné úpravy vracejí kopec částečně k dřívější podobě. Bude tam okružní cesta kolem celého kopce a síť pěších mlatových nebo visutých cest. Některé skalní výchozy na jižní straně zůstanou obnažené, vynikne obnovená lipová alej kolem historického schodiště a vrátí se plochy šeříků.U aleje Kateřiny Zaháňské bude veřejně přístupný ovocný sad určený procházkám a relaxaci. Kácení se dotklo aleje kolem cesty od Déčka. Západní terasy u paty zámku budou po rekonstrukci přístupné. Místo zanedbaného přístupu od Karlova náměstí bude pobytové schodiště s bezbariérovou rampou.

Po začátku války na Ukrajině totiž skokově vzrostly ceny stavebního materiálu. Už předtím se však na stavbě v místě Vysokých šancí našly půlkruhové základy patrně středověké bašty, kterou pak zkoumali archeologové. Zdivo z hrubozrnného pískovce a opukového kamene překryl ve 30. letech 17. století násep zemního opevnění. Fragmenty se nyní restaurují tak, aby je mohli vidět návštěvníci.

Na zdražení se citelně podepsaly i úpravy základových konstrukcí. Když totiž dělníci odkryli skalní podloží, do těžko přístupného svahu museli povolat dokonce horníky, kteří tam do skály upevňovali patky pro budoucí ocelovou lávku.

Ještě je zavřeno

Zámek je přístupný, ale rozlehlý areál kolem je pro návštěvníky stále uzavřen. Přesto to od počátku mnozí porušují, lezou za zábrany i cedule, dělníci je vykazují pryč. Nejčastěji se lidé vydávají na staveniště Chrastinkou, cestou od domu dětí Déčko k bráně u úřednického traktu zámku.

Do Regnerových sadů nad městským divadlem se také vrátila socha sv. Jana Nepomuckého. Originál tam vztyčili roku 1742 na paměť osvobození od Prusů po prohrané válce o Slezsko, v roce 1954 však sochu poničili vandalové.

Dochovala se pouze hlava, která je uložena v depozitáři Muzea Náchodska. Podle tohoto fragmentu nechalo město Náchod v roce 2015 vytvořit repliku sochy u Jindřicha Roubíčka a Lucie Truněčkové.

„Socha se liší od ostatních zpodobnění tohoto světce tím, že drží v náručí Staroboleslavské Palladium,“ uvedla mluvčí radnice Nina Adlof.ADVERTISING

Podstavec pro sochu zrestauroval Jaroslav Vrbata a pod jeho dohledem se socha koncem července přepravovala z radnice a ukotvila k podstavci. Pak ještě restaurátor barevně sjednotil obě části a ošetřil je proti vodě.

Dílo v hodnotě 300 tisíc korun dalo město do zápůjčky Národnímu památkovému ústavu. V polovině září sochu symbolicky odhalili starosta Jan Birke (ČSSD) a ředitel sychrovské územní památkové péče Miloš Kadlec.