Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku zažívá hojnost developerských projektů, které by pomohly vyřešit zoufalý nedostatek volných bytů.

Je tu obří developerský projekt společnosti Karsit, která v původní průmyslové zóně ve Zboží hodlá vystavět městskou čtvrť s desítkami domů a bytů.

K tomu Firma CZ Stavební holding plánuje v centru postavit tři domy s padesátkou bytů a s obdobným projektem v Seifertově ulici přišel dvorský podnikatel Nasik Kiriakovský. V téže lokalitě město prodává parcely pro rodinné domy.

Majitel pivovaru Tambor Nasik Kiriakovský na pozemcích na rohu Seifertovy a Raisovy ulice, které loni směnil s městem, chce postavit tři bytové domy s 51 byty o dispozici 1+kk až 3+kk. Rezidence Seifertova vznikne v proluce mezi pivovarem a textilní továrnou. Pozemky jsou kompletně zasíťované.

„Ve Dvoře Králové se dlouhodobě nestaví nové bytové domy. Pozemky, které jsem získal, jsou v územním plánu určené k bytové výstavbě a nic jiného se tam postavit nedá. Projekt by měl přispět k vylepšení celkového vzhledu Seifertovy ulice, která je jakoby nedokončená,“ uvedl Nasik Kiriakovský.

Investor připravuje dokumentaci pro územní rozhodnutí. Projekt s rozpočtem 160 milionů korun chce realizovat nejdříve příští rok na podzim a dokončit v roce 2025. Rezidence Seifertova má nabídnout úsporné bydlení s moderními technologiemi.

„Všechny byty budou mít buď terasu, nebo balkon. Na střechách počítáme s fotovoltaikou,“ sdělil autor návrhu architekt Milan Košař.

Mezi komunikací, chodníkem a bytovými domy bude pás zeleně. Solární panely, díky kterým by byty měly být do značené míry energeticky soběstačné, investor plánuje i na zastřešeném parkovacím stání. Dalšími moderními prvky budou zásobníky na užitkovou vodu pro zalévání a splachování.

Město prodalo pozemek až druhé firmě

Pardubická společnost CZ Stavební holding na jaře získala od města za deset milionů pozemek o výměře 2 900 metrů čtverečních. Na parkovišti mezi ulicemi Pod Safari, Milady Horákové a Odbojářů hodlá postavit tři domy s 50 byty. Stavba, jež měla podle původního plánu začít příští rok na podzim, zabere dva a půl roku.

„Jsme v úplném počátku projektové přípravy. Termín zahájení příští rok na podzim je z našeho pohledu velmi optimistický a asi ne úplně reálný. Výstavbu zahájíme po vydání stavebního povolení, předpokládáme nejdříve v roce 2024,“ řekl předseda představenstva Zdeněk Quarda.

S podobným záměrem ve stejné lokalitě přitom v roce 2021 u místních tvrdě narazila developerská společnost Brickbay SE. Usedlíci sepsali petici a zastupitelé nakonec prodej pozemků firmě s nejasnou vlastnickou strukturou neschválili.

Vedle soukromých investorů koná také město. V Seifertově ulici, na pozemcích pod areálem technických služeb, dokončilo výstavbu infrastruktury a inženýrských sítí a na konci října nabídlo do prodeje devět parcel pro stavbu rodinných domů.

Zatím chybí přístupová komunikace, ale už je na ni vydáno stavební povolení. Letos radnice představila studii třípodlažního pavlačového domu s 21 byty, který by měl vzniknout ve stejné lokalitě. Zatím není jasné, kdo bude investorem.

Místo průmyslové zóny nová čtvrť

Zdaleka nejambicióznějším projektem je plán jaroměřské společnosti Karsit na vybudování nové rezidenční čtvrti ve Zboží. Původně tam chtěla postavit továrnu na výrobu autodílů, ale když ani po letech nezískala stavební povolení, z plánu vycouvala.

Závod s robotizovanou linkou hydraulických lisů Karsit proto vystavěl v Hradci Králové. Ve Dvoře Králové však na pozemcích, které v roce 2018 koupil od města, chce vybudovat městskou čtvrť. Její podoba vzešla z architektonické soutěže.

Projekt počítá s desítkami rodinných domů, s bytovou výstavbou, ale také s obchody a objekty pro podnikání. Klíčový bude postoj dvorských zastupitelů, kteří rozhodnou o změně územního plánu. Karsit ve Zboží u výpadovky na Hradec vlastní na 15 hektarů pozemků.

„Vznik rezidenční čtvrti je pořád lepší variantou, než kdyby ve Zboží měla zůstat nadále jen louka. Lokalita má pro bydlení obrovský potenciál, i s vyhlídkou na to, že zde bude přivaděč na dálnici D11,“ uvedl dříve starosta Dvora Králové Jan Jarolím (ANO).

Za posledních deset let se ve Dvoře Králové realizovaly pouze dva větší bytové projekty. Mezi lety 2008 a 2014 vznikly dva domy se 40 byty v Tylově ulici, v letech 2017 až 2021 dvě menší bytovky pod vlakovým nádražím.

Pozemky i nové byty nezlevňují

Zatímco ceny nemovitostí v původní zástavbě začínají klesat, u pozemků a nových bytů se podle jednatele dvorské realitní kanceláře Tana Petra Mrázka drží stále na vysoké úrovni. V současnosti se ve Dvoře za čtvereční metr pohybují kolem 55 až 60 tisíc korun.

„V nejbližší době se nedá očekávat nějaký pokles,“ míní Mrázek.

Zatímco ve staré zástavbě v roce 2010 stál metr čtvereční 18 tisíc korun, letos se jeho cena vyšplhala až na 42 tisíc korun.

„Vrchol přišel v první polovině letošního roku. Nabídkové ceny však začínají klesat. Předpokládám, že nás čeká návrat do roku 2021, kdy se metr prodával za 35 tisíc korun,“ očekává Mrázek.