Společnost Xella má vlastní unikátní řešení budov, která jsou určena pro stavbu bezpečných a esteticky zdařilých polyfunkčních, kancelářských, obchodních, vzdělávacích, hotelových, zdravotnických, průmyslových a jiných staveb. Její konstrukce jsou známé vysokou požární bezpečností, rychlou výstavbou, snadným zpracováním a výbornými zvukově a tepelně izolačními vlastnostmi. Pro nebytovou výstavbu včetně realizace rekreačních objektů se používají a kombinují pórobetonové stavební prvky Ytong, vápenopískové tvárnice Silka, velkoformátové stavební systémy Ytong a Silka a tepelněizolační desky Multipor.

Hrabovskou dolinu pod Maliným Brdem znají hlavně lyžaři, ale i v létě je dolina plná aktivit a zábavy v přírodě. V této mimořádně atraktivní lokalitě začala v červnu 2020 společnost Ideal Concept realizovat projekt s názvem Rezidence Hrabovo. Na rozloze 40 tisíc metrů čtverečních nabídla ve scenerii Hrabovské doliny 51 typizovaných moderních chaletů s možností využít je jako samostatné horské domy nebo jako chaletové apartmány. Generálním dodavatelem stavby byla společnost TetraStav z Ružomberku, která staví nové horské domy ze systému Ytong.

Na stavbu Rezidence Hrabovo byly použity nejen pórobetonové tvárnice Ytong, ale také
překlady, UPA profily, schodiště a stropy Ytong Ekonom.

Na stavbu Rezidence Hrabovo byly použity nejen pórobetonové tvárnice Ytong, ale také překlady, UPA profily, schodiště a stropy Ytong Ekonom.

Autorem projektu je ikona současné slovenské architektury Peter C. Abonyi. Moderní chalety, tedy horské domy, mají na třech podlažích tři samostatné apartmány s vlastním vchodem a terasou. Ke každému z nich náleží parkovací místo a místo ve společné lyžárně. Apartmány v Rezidenci Hrabovo jsou tak ideální investicí a zároveň místem k úniku z města do krásné přírody Liptova. Investor si sám může zvolit, kolik času v něm stráví, a po zbývající část roku ho pronajímat (zdroj dlouhodobého pasivního příjmu). Aktuálně je ve výstavbě a prodeji 55 domů typu A a B, které se liší rozlohou a velikostí apartmánů.

Projekt Rezidence Hrabovo nabízí na rozloze 40 000 m2 51 typizovaných moderních chaletů.

Projekt Rezidence Hrabovo nabízí na rozloze 40 000 m2 51 typizovaných moderních chaletů.

Na stavbu první etapy horských domů v Hrabovské dolině dodala společnost Xella asi 4 200 metrů krychlových materiálů Ytong. Podle Slavomíra Mitického, odborného poradce ze společnosti Xella Slovensko, je rozsah dodávky zajímavý nejen objemem, ale i svojí strukturou: „Na stavbě nejsou jen naše pórobetonové tvárnice Ytong, ale také překlady, UPA profily, schodiště a stropy Ytong Ekonom. Systémové řešení celé hrubé stavby s naším systémem Ytong bylo výhodné a efektivní nejen pro investora, ale usnadnilo práci i stavební firmě TetraStav. A výhody pórobetonu Ytong uvítají také budoucí majitelé chat – tvárnice mají čistě přírodní složení a jsou zárukou zdravotní nezávadnosti. Díky tvárnicím Ytong tak budou vlastníky apartmánů, které dýchají, v interiéru udržují stálou teplotu a ideální vlhkost, a chrání tak jejich zdraví.”

Sluneční laguna nabízí devět vila domů přímo na břehu přehrady Zemplínská šírava v Medvědí Hoře.

Sluneční laguna nabízí devět vila domů přímo na břehu přehrady Zemplínská šírava v Medvědí Hoře.

Jeho slova potvrzuje i Ondřej Rusnák, projektový manažer společnosti TetraStav: „Tvárnice, překlady, schodiště a stropy Ytong jsou lehké a dobře se s nimi pracuje. Tvárnice mají dobré tepelněizolační vlastnosti a stejné materiálové složení zajistí maximální kompatibilitu všech stavebních prvků i ve vztahu k budoucímu chování stavby, například z pohledu objemových změn. Projekt výstavby chaletových chat v Hrabovské dolině měl od začátku maximální podporu společnosti Xella Slovensko. Od projektu až po realizaci jsme komunikovali s jedním technickým poradcem a s jedním obchodním zástupcem, se kterými jsme k naší spokojenosti vyřešili vše potřebné od technického řešení až po včasné dodávky materiálu.”

Na obvodové zdivo Sluneční laguny byly použity tvárnice Ytong Statik o tloušťce 300 mm,
uplatnily se zde i stropy Ytong Ekonom.

Na obvodové zdivo Sluneční laguny byly použity tvárnice Ytong Statik o tloušťce 300 mm, uplatnily se zde i stropy Ytong Ekonom.

Ytong bodoval i na břehu „slovenského moře” vysokou kvalitou a rychlostí výstavby

Sluneční laguna nabízí devět vila domů přímo na břehu přehrady Zemplínská šírava v Medvědí Hoře s krásnou pláží, příjemným vstupem do vody a možností vodních aktivit – jachtingu, vodních skútrů, vodního lyžování a jiných. Investor zde postavil tři typy vila domů, přičemž ke každému náleží pozemek a parkovací stání. Za projektem stojí podnikatel Peter Koterec, majitel společnosti PK DEVELOPMENT z Michalovců, jenž si pro stavbu vila domů vybral pórobeton Ytong.

Majitel společnosti PK DEVELOPMENT z Michalovců zvolil pro stavbu vila domů na břehu Zemplínské šíravy pórobeton Ytong.

Majitel společnosti PK DEVELOPMENT z Michalovců zvolil pro stavbu vila domů na břehu Zemplínské šíravy pórobeton Ytong.

„Projekt vznikl již dříve, kolem roku 2016, kdy jsem se rozhodl na těchto pozemcích vytvořit rezidenční projekt, který by splňoval ty nejvyšší standardy bydlení u vody. Nejde o typické stavby, každý z vila domů má jedinečný výhled na vodu a i při výběru jsme preferovali přírodní materiály tak, aby celý projekt působil dovolenkově. Velmi atraktivní je také lokalita Medvědí Hory, jež patří mezi nejoblíbenější místa na Zemplínské šíravě. Rezidenti Sluneční laguny zde ocení také krásné západy slunce. To vše byla a jsou největší lákadla našeho projektu,” říká Peter Koterec a dodává: „Ytong jsem vybral z důvodu vysoké kvality a dobré ceny, ale také pro možnost rychlé výstavby: všechny domy vyrostly během deseti měsíců. Potřebovali jsme těžký masivní strop, protože na každé zelené střeše je velké množství substrátu a sazeniček, i z toho důvodu jsme zvolili strop Ytong Ekonom. Toto řešení přineslo vedle rychlosti také vynikající tepelněizolační vlastnosti a příjemné klima všech domů. Výborná byla i spolupráce se společností Xella: věci, na nichž jsme se dohodli, platily a to je pro mě vždy velmi důležité. Proto nemám důvod náš úspěšný tandem měnit a s Ytongem určitě počítám i v dalších projektech, které připravuji.”

Martin Salaj, odborný poradce pro obchod společnosti Xella Slovensko, spolupracoval s investorem Sluneční laguny v průběhu celé výstavby. „Na obvodovém zdivu jsou použity tvárnice Ytong Statik o tloušťce 300 milimetrů, které charakterizuje vyšší pevnost a dobré statické vlastnosti. Jejich velkou výhodou jsou také skvělé tepelněizolační schopnosti, homogenita a snadné a rychlé zdění bez odpadu. Vedle příček Ytong byly na vila domech u Zemplínské šíravy uplatněny i stropy Ytong Ekonom, jež mají vysokou únosnost a díky přesné konstrukci, která nepotřebuje žádné vyrovnávání, urychlují průběh stavby.”