Solární panely se stávají stále populárnějším zdrojem energie a tepla, což je jeden z důvodů, proč již nejsou v rámci budov umisťovány pouze na střechy. V zahraničí, zejména v městských oblastech, kde je prostor na prvním místě, je umístění solárních panelů na fasády nebo jiné viditelnější části budov prakticky nutností. Jejich standardní monochromatické barevné schéma však nechává architektům méně možností, jak zatraktivnit budovy.

Někteří by solární panely dokonce popsali jako ošklivé a nevzhledné. Velkým problémem se pak panely stávají u nemovitostí, kde na vzhledu záleží. Nyní vědci z Americké chemické společnosti (American chemical society) vytvořili solární panely, které dokážou převzít celou škálu barev a přitom vyrábět energii stejně efektivně jako tradiční.

Proč mají solární panely obvykle tmavé barvy?

Obecně řečeno – předměty mají určitou barvu, protože odrážejí konkrétní vlnovou délku světla zpět, místo aby ji pohlcovaly. Pokud tedy mají solární panely absorbovat co nejvíce světla, musí mít sytě černou barvu. Dosavadní pokusy s tvorbou barevnějších, živějších panelů proto vedly k menšímu vyráběnému výkonu, vyšším nákladům, nebo dokonce k nežádoucí duhové barvě.

Jak to funguje?

Na povrch panelů je nanesena tenká vrstva fotonického skla vyrobená z mikroskopických kuliček sulfidu zinečnatého, které propouštějí většinu světla – část světla se však samozřejmě odráží zpět v závislosti na velikosti těchto koulí. Pomocí této metody se podařilo dosáhnout solárních panelů v odstínech modré, zelené a fialové. A navzdory zmíněnému povlaku účinnost klesla o pouhých 1,1 %.

Barevné panely si zachovaly barvu dlouhodobě a dobře si vedly i v testech odolnosti. Tým stojící za výzkumem tvrdí, že technologii lze také snadno rozšířit pro výrobu. Nyní hledají způsob, jak dosáhnout jasnější a širší palety barev.