Kdo míří na brněnský Ústřední hřbitov, míjí nevzhledné stánky, které bezproblémovému průchodu částečně i brání. Návrh budoucího vstupu na toto největší brněnské pohřebiště, který vzešel ze soutěže, představilo minulé vedení města přesně před rokem.

Zatím ale vše zůstává ve stejné podobě a lidé stále marně čekají, až využijí nové obchody zabudované přímo ve vstupním objektu na místě stávajících toalet. V plánu je kromě nového sociálního zařízení zřídit zde kavárnu, květinářství nebo kamenictví.

Podle magistrátu nicméně projekt s pohlednými vizualizacemi neleží jen v šuplíku. Dál se na něm pracuje. Ostatně letos na jaře brněnští radní rozhodli o zpracování investičního záměru, který měl vymezit rozsah celé investice. Její výši ale magistrát dosud nezveřejnil, v minulosti se hovořilo o částce kolem 120 milionů korun.

„Momentálně se připravuje jednací řízení bez uveřejnění, které bude v následujících týdnech předloženo radním. Pokud vypsání zakázky schválí, začne se projektovat. Odhadem by se mohla projektová dokumentace začít dělat v roce 2023, na její vyhotovení bude následně potřeba jeden až dva roky. Teprve poté a po výběru zhotovitele by mohla začít samotná výstavba,“ přiblížil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek s tím, že je potřeba „odpamátnit“ stávající budovu sociálního zařízení.

Zatímco tyto plány jsou pořád v přípravě, od jara už se naopak pracuje na rekonstrukci prvorepublikové smuteční síně od věhlasného architekta Bohuslava Fuchse. Od května až do minulého měsíce byly prostory kvůli opravám zcela uzavřené.

„Na počátku prací navíc došlo ke změně plánu rekonstrukce, a to na základě zjištění špatného stavu podlahy ve velké smuteční síni. Nejdříve se tedy začala opravovat malá smuteční síň. Práce jsou zde již hotovy a síň je od začátku října otevřená a funkční,“ doplnil Poňuchálek.

Hotovo bude v březnu

Další opravy už budou probíhat za provozu, alespoň částečného. „U velké smuteční síně stavbaři již dokončili všechny potřebné bourací práce. Nyní bude následovat finální statické zajištění budovy, následně pokládání dlažby, instalace vybavení, nanášení omítky a fasády,“ popsal mluvčí s tím, že ačkoliv nastaly na začátku komplikace a musel se měnit postup prací, stále platí termín dokončení 31. března příštího roku.

Ani touto modernizací za více než 60 milionů korun plány s Ústředním hřbitovem nekončí. Dnes již bývalý náměstek primátorky za KDU-ČSL Petr Hladík už před třemi roky mluvil o tom, jak chce kompletně opravit veškeré cesty na rozsáhlém pohřebišti.

Zatím je ale také vše ve fázi studií a projektů, ostatně loni se tyto plány ještě upravovaly, aby nové cesty umožnily zasakování vody. „Součástí záměru je také změna řešení povrchů v hrobových skupinách, stávající nepropustný povrch bude vyměněn za štěrkové retenční trávníky. Z retenčních rýh bude srážková voda nevyužitá stromy a nevstřebaná horninovým prostředím odváděna systémem podzemních drenáží a sběrných potrubí do podzemní retenční nádrže v dolní části hřbitova,“ vysvětloval loni Hladík.

Celkem by se podle něj těmito úpravami snížily nepropustné povrchy téměř o dvě třetiny. „Většího omezení u zpevněných povrchů nelze dosáhnout vzhledem k požadavkům památkové ochrany a provozním potřebám hřbitova,“ řekl.

Brno má dnes zpracovanou projektovou dokumentaci na tyto rozsáhlé úpravy, které už dříve byly odhadovány na čtvrt miliardy. Co bude dál, ale není jasné, přestože Brno získalo na zpracování projektu dotaci bezmála 2,7 milionu korun. Na jednání rady na začátku října sice na programu byla zadávací dokumentace projektu, politici však usnesení nepřijali.

„V tuto chvíli nelze předvídat, jak se nové vedení města k projektu postaví,“ dodal Poňuchálek. Pokud se Brno nepustí do stavebních prací, hrozí, že bude muset dotaci vracet.

Po letech plánů se rovněž výrazně pohnula i oprava smuteční síně od architekta Ivana Rullera na hřbitově v brněnských Židenicích. Původně přitom hrozilo, že již více než patnáct let nevyužívaná stavba půjde k zemi. Nakonec se ji ale podaří zachránit. Aktuálně městská část soutěží stavební firmu, která se do rekonstrukce pustí.

„Chceme co nejlepší cenu, takže netlačíme na čas a dáváme firmě na opravu dva roky,“ sdělil židenický starosta Petr Kunc (nez.).