Vypínače a zásuvky jsou součásti stavby, kterým většinou nevěnujeme příliš pozornosti, ale přesto vydrží na svém místě celé roky – někdy i desítky let. Vybírat je s ohledem na design interiéru, kvalitu a dlouhověkost se proto rozhodně vyplatí.

Zásuvky a problém jejich počtu

V každé místnosti by měl být pečlivě promyšlený počet zásuvek, nejméně však dvě na protilehlých vnitřních stěnách. Vždy je ovšem lepší předem promyslet dispozici místnosti a umístit zásuvek raději více, aby po vybavení objektu nebylo třeba jejich nedostatek nebo nevhodné umístění řešit prodlužovačkami nebo rozbočovačkami.

Exteriér nebo interiér?

Je jasné, že zásuvka potřebujeme nejen v interiéru – jak jinak bychom si v létě na zahradě posekali trávu nebo v zimě rozsvítili švestku v rohu zahrady? Jednou z možností je samozřejmě umístění zásuvky v blízkosti dveří a použití kabelu, o něco snazší je ovšem použít zásuvky určené ven. Tyto zásuvky mají zpravidla víčko, které chrání zásuvku v době, kdy není aktivně používána. Ať už s víčkem či bez něj, rozhodující by při takovém výběru mělo být označení IP, které určuje odolnost proti prachu (první číslo) a vodě (druhé číslo). Čím vyšší čísla, tím lepší ohrana – do exteriéru patří zásuvky alespoň IP44.

Vypínače volíme dle funkce

Výběr zásuvek je ovšem o něco jednodušší než výběr vypínačů. Při výběru vypínačů totiž musíme předem vědět a být pevně rozhodnuti jakým způsobem se který konkrétní vypínač bude používat a dle toho vybírat z konkrétních typů. S jakými spínači se v běžné domácnosti setkáme nejčastěji?

  • Spínač č.1: S jedním vstupem a jedním výstupem se jedná o vypínač určený pro místnosti, kde ovládáme jedno svítidlo z jednoho místa.
  • Spínač č.5: Tento, tzv. lustrový, vypínač umožňuje ovládat dva nezávislé obvody, tedy dvě svítidla na různých místech (nebo i vedle sebe, například různá světla v lustru) z jednoho místa. Poznáme ho dle dělené klapky.
  • Spínač č.6: Tzv. schodišťový vypínač disponuje společným přívodem a dvěma vývody, pokud tedy potřebujeme ovládat jedno svítidlo ze dvou místo (tedy jedno na schodišti vypínačem nad a pod schody) je toto správná volba.
  • Spínač 6+6: Varianta předchozího vypínače, která umožňuje ovládat dvě svítidla ze dvou míst.
  • Spínač č.7: Křížový vypínač vhodný ke kombinaci se spínačem č. 6 umožňuje ovládat světlo z dalšího, tedy třetího, místa.

Víte, že? Doutnavka…

Přestože většina z nás má slabé světélko nejčastěji spojeno se starými socialistickými vypínači, má doutnavka své využití – pokud vstaneme v noci, nikdy nebudeme mít problém vypínač najít.

Jak na samotný výběr?

V první řadě bychom si měli ujasnit, zda chceme na zásuvkách šetřit nebo ne.  Levnější typy se zpravidla prodávají kompletní (tedy obsahují strojek, rámeček i kryt), zatímco dražší typy jsou zpravidla modulární a jejich podobu lze skládat z jednotlivých komponent. To má kromě designu ještě jednu výhodu – pokud se některá součást poškodí nebo zatoužíme po změně designu, není třeba nahrazovat celek, ale pouze konkrétní dílek.

Když mluvíme o designu, je to právě tento faktor, který je v celé řadě případů rozhodující. Zejména v posledních letech se vypínače a zásuvky stávají přiznanou součástí interiéru a vyrábí se v celé řadě tvarů a barev, od ultramoderních až po retro. Meze se nekladou ani použitým materiálům, na trhu proto najdeme i vhodné vypínače a zásuvky ze skla, kovu, kamene, betonu, porcelánu, imitace dřeva či kůže.