Benešov připravuje změnu územního plánu, která umožní další rozvoj areálu bývalých Táborských kasáren. Zastupitelé by ji měli schvalovat v dubnu. V areálu někdejších kasáren je třeba ještě zbourat některé objekty, developeři by pak na tomto území mohli vybudovat byty. Má se tak dít podle územní studie od ateliéru UNIT architekti.

Město dalo už dříve část budov odstranit, musí v tom ale ještě pokračovat. „Máme tam ještě na zbourání tři objekty. Měli bychom je zbourat a materiál recyklovat, abychom to území měli připravené pro další zástavbu,“ uvedl místostarosta Roman Tichovský (ODS).

V areálu se podle něj počítá s bytovými domy i individuální výstavbou a také občanskou vybaveností. Vzniknout by tam měla i škola a školka nebo sportoviště. „Předpokládáme, že na výstavbě se budou developeři finančně podílet,“ dodal místostarosta. Stavět by se mělo po částech, v jednom z objektů by mělo být i městské bydlení.

V části pětadvacetihektarového areálu začala už dříve bytová výstavba, která se řídí regulačním plánem. Tento dokument umožňuje vznik nové městské čtvrti, která ma kapacitu pojmout až 3,5 tisíce obyvatel.

Táborská kasárna
Táborská kasárna | Zdroj: UNIT architekti

Přináší široké spektrum využití území od bydlení (bytové domy i individuální bydlení), dále by zde měla vzniknout nová základní škola se sportovní halou a další sportoviště, komunitní či kulturní centrum, mateřská škola, dále veřejná prostranství – parky, včetně velkého centrálního parku, náměstí a náměstíčka, anebo obchody a vymezení území pro administrativu a lehkou výrobu.

Táborská kasárna
Táborská kasárna | Zdroj: UNIT architekti

Zároveň se pracuje na územní studii, kterou chce město využít pro změnu územního plánu. Územní studie od ateliéru UNIT architekti má nahradit regulační plán v části, kde ještě výstavba nezačala. Cílem je podle radnice lepší využití celého území kasáren.

Bývalé vedení Benešova chtělo v chátrajícím brownfieldu, který kdysi město převzalo od armády, postavit zábavní centrum, což mělo posílit turistický ruch. Současné vedení radnice to odmítá.