V Jaderné elektrárně Dukovany letos společnost ČEZ vydá za obnovu zařízení přes 2,3 miliardy korun. Bude to skoro o půl miliardy víc než v uplynulém roce. Investicemi chce zajistit, aby bylo možné provozovat dukovanské bloky nejméně 60 let, tedy nejméně do roku 2047. Elektrárna bude také déle využívat palivo v reaktorech.

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany

S počátkem letoška provoz bloků postupně převádí z dvanáctiměsíčních palivových kampaní na 16 měsíců. Prodloužením palivových kampaní bude delší období výroby elektřiny každého ze čtyř dukovanských bloků mezi pravidelnými odstávkami pro výměnu části paliva za čerstvé.

„Je to významný krok, přinese benefit i pro zařízení, které nebudeme muset tak často otevírat,“ řekl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika k prodloužení palivových kampaní.

Uvedl, že je to cesta, která následuje standardní jaderný svět. „Většina elektráren na světě provozuje v osmnáctiměsíčních cyklech, některé dokonce i v delších,“ řekl.

K prodloužení palivového cyklu má pomoci nové palivo PK3+, které už elektrárna má a na něž bude žádat o licenci Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Toto palivo by mohlo být v reaktoru až šest let.

Před začátkem války bylo palivo na tři roky

Dukovanská elektrárna stále používá ruské jaderné palivo od společnosti TVEL. Po loňském začátku války na Ukrajině měla podle ředitele elektrárny Romana Havlína zásoby paliva na tři roky. „Což je v podstatě unikát v tomto regionu, nicméně rozhodli jsme se ještě trochu palivem šetřit,“ řekl. Při každé zavážce paliva dávají energetici o nových šest palivových souborů méně, nahrazují je staršími soubory.

Loni se podle ředitele povedlo nasmlouvané palivo dovézt. Firma ČEZ také jedná s dalšími dvěma možnými dodavateli, aby se snížilo riziko váznutí dodávek paliva do budoucna. Elektrárna se podle Havlína rovněž chystá rozšířit prostory pro skladování čerstvého paliva, aby výhledově mohla mít jeho zásobu na víc než čtyři roky.

Jaderná elektrárna Dukovany loni vyrobila 14,7 terawatthodiny (TWh) elektřiny, byla to její pátá nejvyšší roční výroba. Podobné dodávky elektřiny plánuje pro letošek. První letošní odstávka bloku začne za dva týdny. Nyní fungují všechny čtyři bloky na plný výkon.

Bloky Dukovan byly uváděné do provozu postupně v letech 1985 až 1987. Firma ČEZ připravuje stavbu nového dukovanského bloku, v závěru minulého roku na něj obdržela nabídky od tří uchazečů, od francouzské EDF, severoamerické firmy Westinghouse a jihokorejské KHNP. Nový blok by měl být dokončený do roku 2036.