Město Chvaletice plánuje výstavbu přírodního amfiteátru pro kulturní, sportovní a společenské akce. Vzniknout by měl na zarostlém městském pozemku za restaurací Zahrada v ulici V Telčicích. Zatím má radnice hotovou studii a nechává zpracovat projektovou dokumentaci, řekla ČTK starostka Renata Dymešová (Pro město Chvaletice).

Amfiteátr bude tvořit zastřešené jeviště ohraničené na stranách nižší šatnou a skladem, povede k němu nakládací rampa. Před pódiem bude taneční parket a svažité hlediště pro několik set lidí, pod nímž vzniknou skladové prostory. Studie počítá také se vstupní branou, plochou se stánky, sociálním zázemím a malým parkovištěm pro personál. Chybět nebude osvětlení, lavičky a zeleň. V sousedství jsou průmyslové haly, takže provoz amfiteátru by neměl nikoho rušit.

„Původní odhad nákladů byl kolem 15 milionů korun. To ale bylo ještě předtím, než vzrostly ceny staveních materiálů, takže dnes to bude kolem 20 milionů,“ uvedla Dymešová. Pokud se městu nepodaří získat na projekt dotaci, muselo by hledat peníze ve vlastním rozpočtu.

Amfiteátr s parkovištěm ve Chvaleticích v minulosti byl na kopci nad Husovou ulicí. Konaly se tam například folkové festivaly. Fungoval ještě po roce 1989. Nyní v těchto místech stojí rodinné domy, radnice pozemky v roce 2007 prodala.