Příprava stavby mostu za 220 milionů korun přes Svitavu u areálu Nová Zbrojovka v Brně postoupila do další fáze. Město v současné době připravuje veřejnou zakázku na zpracování projektové dokumentace na tuto stavbu. Se zadáním na svém jednání souhlasili brněnští radní.

Architektonickou soutěž o podobu mostu loni v březnu vyhrál londýnský ateliér William Matthews Associates. „Dalším krokem při přípravě samotné výstavby je nyní zpracování projektové dokumentace. Veřejná zakázka bude probíhat bez uveřejnění, podle pravidel ustanovených v soutěži. Jako první bude oslovena vítězná společnost,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Rozhodující ale bude také cena práce. Město stanovilo jako maximální hodnotu zakázky 18,5 milionu korun. Pokud londýnská kancelář nedokáže tento cenový strop dodržet, zakázka na projektovou dokumentaci bude zadána jiné firmě.

Projekt i stavbu mostu o délce 85 metrů a šířce 30 metrů bude hradit město. Předpokládané náklady na stavbu jsou 220 milionů korun. Most spojí areál Nové Zbrojovky, kde vzniká nová čtvrť a Motorárnu Zetor na druhém břehu.

Příprava projektové dokumentace a zajištění potřebných povolení by měly trvat asi tři roky. Samotná stavba by měla začít v roce 2027.