Nižší úrok a dotační část obsahuje aktualizovaný program, který má podpořit výstavbu nájemního bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) na něj letos uvolní 800 milionů korun a další finance mají jít z prostředků Státního fondu podpory investic (SFPI), který program Nájemní bydlení spravuje.

MMR to uvedlo v tiskové zprávě, podle níž chce na výstavbu nového bydlení získat asi osm miliard korun z Národního plánu obnovy (NPO), a obcím plánuje navíc poskytnout až 1,6 miliardy korun na přípravu projektů a investic do bydlení.

Příjemci programu Nájemní bydlení mohou být obce, spolky, charity i právnické osoby. Obce by měly podle návrhu nařízení, jehož znění ještě musí schválit vláda a mělo by platit od dubna, mít z projektů soukromých investorů možnost získat až čtvrtinu postavených bytů. Byty mají být přístupné komukoli, žadatel pouze nesmí vlastnit nemovitost k bydlení čí družstevní podíl.

Podpora pro samosprávy

„Nedostupnost bydlení v Česku je komplexní problém, který zasahuje čím dál širší skupinu lidí a bohužel nemá jednoduché a rychlé řešení. Tímto a dalšími programy chceme nastartovat dlouhodobý trend výstavby dostupných nájemních bytů. Klíčová v tomto bude nejen podpora státu, ale hlavně úzká spolupráce obcí a soukromých investorů, která je v Česku zatím vzácná,“ řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Podpora se bude skládat ze dvou částí, dotace do maximální výše 25 procent a výhodného úvěru, který by měl být do výše tří procent. Celkem může dosáhnout až 90 procent nákladů. Finance jsou určeny na novou výstavbu nebo třeba na rekonstrukce neobyvatelných bytů či nástavby. SFPI má podle MMR dbát na to, aby státní podporu získaly především samosprávy.

Jednou z podmínek získání dotace a úvěru je to, že po dobu udržitelnosti po dobu minimálně 20 let bude majitel požadovat nájem běžný v místě nemovitosti. V budoucnu bude stát pro tento účel využívat cenové mapy, které připravuje ministerstvo financí. „Aby veřejná podpora nenarušila tržní prostředí. Výše nájmu se bude řídit obvyklými nájmy v lokalitě a dotace i úrokové zvýhodnění nepřesáhnou provozní zisk z investice,“ řekla ředitelka SFPI Hana Pejpalová.

Až desítky miliard korun

Z MMR má jít letos na podporu nájemního bydlení 800 milionů a v dalších letech miliarda korun. SFPI program doplní podle zájmu o finance, kterými disponuje z vracených úvěrů.

SFPI navíc připravuje program dostupných nájemních bytů určený výhradně pro obce, který ale musí schválit Evropská komise. „Naše přání je, aby se proces podařil do roku, aby se mohl začátkem roku 2024 rozjet,“ řekla Pejpalová. Mělo by jít o byty se sníženým nájemný v průměrně velikém bytu okolo 80 metrů čtverečních a určených například pro prospěšné profese.

MMR požaduje z Národního plánu obnovy na výstavbu nových bytů zhruba osm miliard korun a chce je navázat na prostředky z Evropské investiční banky a soukromé zdroje. „Tím bychom do systému mohli dostat dalších několik desítek miliard,“ uvádí ministerstvo.