Plné výstavní haly, spousta horkých novinek, inspirativní přednášky a poradenská centra pro veškerou výstavbu a úspory energií zdarma. Takový byl únorový soubor veletrhů Střechy Praha, Solar Praha a Řemeslo Praha 2023, který přilákal přes 24 tisíc návštěvníků.

Letošní již 24. ročník veletrhu Střechy Praha reagoval na vývoj ve společnosti, kdy kvůli nebývalému růstu cen energií a současně díky dotačním pobídkám vznikla obrovská poptávka po fotovoltaice a řešeních, která pomáhají zmírňovat dopady energetické krize na domácnosti i firmy. Hlavním tématem veletrhu proto bylo pojetí střechy jako zdroje energie.

K vidění byl též komplexní přehled materiálů a trendů ve výstavbě střech a v úsporách energií. Produktové novinky evropských a světových značek představilo na 150 výrobců a dodavatelů z 9 zemí. Veletrh tak opět potvrdil pozici nejvýznamnější oborové události. Dalších 150 firem se prezentovalo na souběžných akcích For Pasiv v oboru nízkoenergetických a pasivních domů.

Doprovodný program lákal

Téma fotovoltaiky se prolínalo i bohatým programem přednášek, praktických ukázek a poradenství. Čtvrteční konference s tématem Soběstačnost díky střechám, kterou tradičně pořádala společnost A.W.A.L., byla zcela zaplněna. Stejně tak páteční Fórum Fotovol­taika aneb střecha jako zdroj energie, jehož organizátorem byla ČKAIT, takzvaně praskalo ve švech. Fórum se zaměřilo na povolování FV elektráren optikou stavebního zákona, současné možnosti využití fotovoltaiky na střechách budov, ale i na ochranu před bleskem, přepětím a požárem. Na závěr Fóra bylo zařazeno žádané téma o aktuálních dotačních titulech.

I o další témata byl velký zájem. Přednášející se věnovali například zeleným střechám, digitalizaci v řemeslech, využití dronů v podnikání, detekci zatékání do střech nebo chytrým energetickým řešením pro rodinné i bytové domy, města, obce, firmy i malé živnostníky. Důležité informace určené především malým a středním podnikům zazněly v přednáško­vém bloku Jak udržet podnikání v roce 2023. Sobotní blok zajímavých přednášek připravil Cech klempířů, pokrývačů a tesařů, dlouholetý významný partner veletrhu.

Festival dřeva a nářadí

Již po čtvrté byl součástí veletrhu Řemeslo Praha Festival dřeva a nářadí. Prezentovali se zde výrobci i prodejci nářadí světových značek, dále výrobci profesionálních klempířských a tesařských strojů, dodavatelé dřevěných konstrukcí, ale i střední odborné školy.

Návštěvníci soutěžili o hodnotné ceny v pokládce krytiny, kde hlavní cenou byla sponkovačka od firmy Prebena i s kufříkem plným spon ve třech různých délkách. Děti hojně využívaly odpočinkovou zónu plnou dřevěných her. Rodiče mohli posedět na stylových dřevěných židlích a sledovat inspirativní videa o tesařském umění a další špičkové realizace včetně prezentace světové novinky, kterou je unikátní transparentní střešní systém Nebesys.

Bezplatná poradenská centra v obležení

Odborníci v několika poradenských centrech byli maximálně vytíženi. Jak co nejefektivněji využít obnovitelné zdroje energie? Jak zvýšit energetickou soběstačnost? Co mi přinese fotovoltaika? Jak postupovat při opravě střechy či rekonstrukci domu? Jak zamezit tepelným ztrátám budovy? Jak získat dotaci? To je jen malý výčet dotazů, které se řešily po celé tři veletržní dny.

Soutěže a ocenění

Osobnost střechařského oboru

Ocenění Osobnost střechařského oboru, které pořadatel veletrhu Střechy Praha uděluje od roku 2014, získal Ing. Jakub Nepraš.

Pan Nepraš je nepřehlédnutelnou postavou střechařského oboru, se kterou se pojí výrazný nástup společnosti Bramac po sametové revoluci. Pan Nepraš též inicioval vznik Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů České republiky, kde působil i jako člen představenstva. Jeho druhá, neméně úspěšná profesní etapa, se pojí se značkou Prefa Aluminiumprodukte a s kultivací klempířského řemesla. Veliké charisma, ochota pomáhat, skromnost a férovost. To jsou vlastnosti, které pana Nepraše jednoznačně vystihují. Navíc rozdává dobrou náladu všude tam, kam přijde.

Zlatá taška 2023

Na veletrhu probíhala již po jednadvacáté soutěž o nejlepší exponáty veletrhu. Všechny přihlášené exponáty byly výjimečné a odborná porota udělila hned dvě Zlaté tašky a 4 čestná uznání.

Firma Nebesys získala ocenění Zlatá taška za unikátní transparentní střešní systém.

Firma Nebesys získala ocenění Zlatá taška za unikátní transparentní střešní systém.

Zlatá taška pro výrobek NEBESYS. Firma Nebesys představila unikátní transparentní střešní systém. První systém na světě, který je z vnějšku k nerozeznání od běžné střechy, zevnitř vytváří kompaktní průhlednou plochu. Unikátní řešení v sobě spojuje hliníkové šablony s tepelně izolačním sklem.

Zlatá taška pro výrobek WIENERBERGER LEADAX ROOV. Firma Wienerberger představila hydroizolační fólii pro ploché a mírně šikmé střechy, vyráběnou z PVB odpadu, takže s minimální ekologickou stopou.

Čestná uznání za své výrobky získaly firmy:

  • SATJAM za unikátní držák pro solární systémy DSS.CWL.7016, se kterým se bezpečně kotví pouze do plechu krytiny.
  • Regra Plast za prvek spojující střešní krytinu s nosičem extenzivní zelené střechy EUREKO GREEN ROOFING CASE.
  • TOPWET za univerzální střešní vpust TWJ UNI, spolehlivé řešení odvodnění i v těžko přístupných místech při rekonstrukcích plochých střech.
  • Střechy 92 Zlín byla oceněna za rekonstrukce plochých střech panelových domů systémem RpSt.

EXPO DESIGN AWARD 2023

V soutěži EXPO DESIGN AWARD o nejpoutavější expozice veletrhu byly stánky vystavovatelů hodnoceny ve dvou kategoriích: expozice do 49 m² a expozice od 50 m². Porota hodnotila a vybírala ze všech stánků, které se prezentují na souboru veletrhů Střechy Praha, Solar Praha a Řemeslo Praha 2023. Porotě předsedal Ing. arch. Jan Hlavín, Ph.D. z Fakulty architektury, ČVUT v Praze. Hodnocen byl zejména celkový vzhled, poutavost, zajímavé a netradiční řešení, účelnost, přehlednost a přívětivost pro návštěvníky.

Expozice do 49 m²

  • 1. místo: Mounting Systems GmbH
  • 2. místo: GREEN DEPOT – Vše pro zelené střechy
  • 3. místo: SOMI Applications and Services s.r.o.

Expozice od 50 m²

  • 1. místo: Betonpres a.s.
  • 2. místo: MAFELL A.G.
  • 3. místo: Nebesys a.s.

Těšíme se opět za rok na shledanou na jubilejním 25. ročníku veletrhu Střechy Praha a souběžných veletrzích Solar Praha a Řemeslo Praha 2024, které proběhnou na výstavišti v Praze Letňanech ve dnech 15.–17. 2. 2024!