V radlickém údolí mezi stanicemi metra B Radlická a Jinonice vyrůstá na ploše původního brownfieldu o délce půl kilometru multifunkční projekt Nová Waltrovka.

Nová Waltrovka už v příštím roce nabídne moderní bydlení na Praze 5

Nová Waltrovka už v příštím roce nabídne moderní bydlení na Praze 5 | foto: Penta Real Estate s.r.o.

Společnost Penta Real Estate tak navazuje na předchozí výstavbu v této oblasti, v roce 2021 dokončenou Waltrovku, s jasným cílem – vytvořit v místě původně zanedbaného areálu novou moderní čtvrť Prahy 5 s komplexní občanskou vybaveností.

Multifunkční pojetí projektu

Projekt z dílny architekta Pavla Joby z pražského Ateliéru M1 zahrnuje kromě výstavby dvou kancelářských budov Legatica a Metalica, jež by měly být dokončeny ve 4Q 2023, také hotel Zleep patřící nadnárodnímu hotelovému řetězci Deutsche Hospitality, více než 500 bytových jednotek, nové náměstí či bulvár, rekonstrukci bývalé slévárny nebo plány na výstavbu základní školy. Tato jedinečná lokalita zaujme budoucí majitele bohatou občanskou vybaveností, rozsáhlými plochami zeleně, snadnou dopravní dostupností, ale především atmosférou moderní městské čtvrti, kde přes den vládne čilý ruch a večer se mění v klidnou, městskou oázu.

Výstavba jede na plné obrátky

První etapa výstavby bytových domů rezidence H1H2 již byla zahájena a její dokončení je plánováno na 4Q 2023. Zahrnuje 78 bytových jednotek s dispozicemi od 1+kk po 5+kk. Většina bytů má vlastní terasu nebo lodžii, v domech jsou k dispozici dvoupodlažní garáže pro pohodlné parkování, sklepní koje či oblíbený prostor pro mytí kol a kočárků. Druhá etapa výstavby plynule naváže příští rok a třetí by měla začít na přelomu let 2025 a 2026. Dokončení celého areálu je pak plánováno na rok 2027. V tuto chvíli jsou v prodeji všechny bytové jednotky rezidence H1H2, z toho 50 % je již prodáno.

Moderní architektura i technologie

Pokud jde o prostory pro kanceláře a obchody, má Penta Real Estate v plánu nabídnout budoucím nájemcům nejen špičkové technologie a maximální flexibilitu prostoru. Prostorná komunitní terasa slibuje kromě krásných panoramatických výhledů na Prahu také možnost využití během dne nebo pro firemní akce. Pro sportovce budou k dispozici sprchy na každém kancelářském podlaží a kolárna se zázemím. Na návštěvníky designového lobby nových administrativních budov nebude čekat recepční, ale dotyková obrazovka a vše potřebné vyřeší sami pomocí vygenerovaného QR kódu a jednoduché aplikace. To bude platit i pro zajištění parkovacího místa v budově a ohlášení návštěvy.

Zaostřeno na udržitelnost a dopady

V rámci principů trvalé udržitelnosti a ekologických aspektů počítá výstavba mimo jiné se zadržováním a využíváním dešťové vody, snížením hluku a smogu integrací vhodných prvků do veřejného prostoru, s využitím sofistikovaného systému rekuperace, eliminací tzv. tepelného ostrova nebo vlastní výrobou elektřiny díky solárním panelům na střechách. Nová Waltrovka se také pyšní certifikací systému WELL. A v plánu je rovněž vybavení některých parkovacích míst systémem pro dobíjení elektromobilů.