Ještě na jaře by se hradečtí vodáci a otužilci měli nastěhovat do úplně nové loděnice, která vyrostla na pravém břehu řeky Orlice u stavby multifunkčního stadionu. Přestože zbývá dodělat terénní úpravy v okolí dvoupatrové kostky, údajně nic nebrání, aby loděnice za 21,2 milionu korun bez započtení DPH do konce března prošla kolaudací.

Jak v úterý rozhodla hradecká rada, objekt budou mít v nájmu vodáci Sokola, menší díl bude patřit otužilcům. Sportovci by se měli nastěhovat na přelomu dubna a května.

Roční nájemné vychází na 600 korun za metr čtvereční, vodáci tak městu budou platit kolem 466 tisíc korun ročně, otužilci asi 16 tisíc.

„Nájemcům jsou k dispozici místnosti, které mohou sloužit jako zázemí pro sportovní vybavení, dále sociální zařízení, sprchy, posilovna, sauna a také klubovna. Stejně tak i sklad, kam lze umístit až 150 lodí,“ řekl náměstek primátorky pro oblast správy majetku města Pavel Vrbický (Piráti).

„Loděnice je již dokončena, stejně tak již během minulých týdnů došlo k demolici staré loděnice a odvozu suti. Zbývá nám už jen dokončit terénní úpravy v okolí, jako je vybudování zpevněné plochy pro vozidla,“ doplnil náměstek primátorky pro oblast městských investic Lukáš Řádek (TOP 09).

Většinu nákladů za loděnici měl původně hradit 16milionový příspěvek od Národní sportovní agentury (NSA), s financováním se však možná bude muset popasovat jen město.

Hradec Králové na NSA podal správní žalobu, protože údajně narazil na chybný výklad v zadávacích podmínkách. Podle klauzulí NSA nesmí být v okruhu 15 kilometrů sportoviště stejného charakteru, a tak se hradecká loděnice prý dostala do konfliktu s objektem v Černožicích.