Záměr firmy CPI Land Development, která chce na bývalém letišti u Chabařovic nedaleko Ústí vybudovat nový logistický a výrobní areál o rozloze větší než 26 tisíc metrů čtverečních, musí projít posouzením vlivů na životní prostředí (EIA). Ve zjišťovacím řízení o tom rozhodl krajský úřad.

Bývalé letiště Chabařovice. Místo, kde firma chce stavět haly, je u sjezdu na...

Bývalé letiště Chabařovice. Místo, kde firma chce stavět haly, je u sjezdu na dálnici D8 mezi Všebořicemi, Chlumcem a Chabařovicemi. | foto: Iveta Lhotská

Investor se tak bude muset vypořádat s řadou připomínek, které k záměru zaslaly dotčené správní orgány, města a obce, ale i nejrůznější spolky.

„Těší nás, že to tak dopadlo, protože je to opravdu rozsáhlý záměr a je nutné, aby prošel řádným procesem EIA,“ řekla Ladislava Filipová ze spolku Stop tunelům, který k záměru zaslal vyjádření. V něm mimo jiné kritizoval nedostatky v podobě neurčitého využití budoucích hal.

„Bez jasně definovaného využití hal nelze ověřitelně zhodnotit vliv záměru. Je tedy nutné definovat konkrétní využití hal a na tomto základě případně přepracovat hlukovou i rozptylovou studii a zahrnout do výpočtů i vlivy provozovaných činností,“ vysvětlila Filipová.

Záměr kritizovaly i další spolky, Periferní vidění například upozornilo, že realizací záměru dojde k vykácení téměř šesti hektarů lesních pozemků. Nelíbí se mu ani to, že odpadní a dešťové vody chce investor odvádět do Ždírnického potoka.

„Takovou myšlenku odmítáme. Je potřeba nalézt jiné řešení,“ píše se ve vyjádření spolku.

Zdravé Ústí zase oznámilo, že by se v případě výstavby hal jednalo o „významný negativní zásah do biotopů obecně chráněných, ale i zvláště chráněných druhů živočichů“.

Proti záměru se negativně vyjádřila i rada Ústeckého kraje či odbor životního prostředí ústeckého magistrátu. Naopak město Chabařovice, na jehož katastru mají haly stát, se záměrem paradoxně souhlasí.

Dvojici velkých výrobně-skladovacích hal chce firma CPI Land Development postavit do konce příštího roku na rozhraní ústecké části Všebořice a katastrálního území Chabařovice, v místě bývalého letiště.

Součástí záměru má být i výstavba nové okružní křižovatky k dálnici D8 a také 245 parkovacích míst pro osobní automobily.