Necelých osm set metrů dlouhou propojku Jihlavské a Brněnské ulice ve Žďáře nad Sázavou, která má ulevit provozu v této lokalitě, začne Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) stavět pravděpodobně příští rok. Už letos však zmizí bývalá prodejna koberců, která této části obchvatu stojí v cestě.

První část obchvatu neboli propojka Brněnská - Novoměstská od průmyslové zóny po Mělkovice byla zprovozněna v roce 2015. Druhá část, jež propojí silnice II/353 a I/37, se začne stavět sedm let poté.

První část obchvatu neboli propojka Brněnská – Novoměstská od průmyslové zóny po Mělkovice byla zprovozněna v roce 2015. Druhá část, jež propojí silnice II/353 a I/37, se začne stavět sedm let poté. 

„V radě města jsme schválili prodej objektu, který se nachází v trase obchvatu. Je to plechová stavba prodejny koberců v Jihlavské ulici. Odkoupí ji od nás ŘSD a jako investor pak zajistí její odstranění,“ informoval žďárský starosta Martin Mrkos.

Prodej už úspěšně prošel i zastupitelstvem. Stát vykoupil nyní opuštěný areál od města za částku přes 4,8 milionu korun.

„Cena vychází ze znaleckého posudku z metodiky a praxe ŘSD. Původně to byl soukromý objekt, který jsme od majitele odkoupili, a pozemek jsme s ním směnili za jiný,“ přiblížil starosta, co předcházelo tomu, aby mělo město s investorem vyčištěný koridor pro plánovanou stavbu.

Podle Martina Mrkose je v trase obchvatu ještě skládka odpadu. „Z důvodu přípravy stavby obchvatu jsme dali odpadové firmě k 1. červenci výpověď a začíná běžet její šestiměsíční lhůta,“ doplnil starosta.

Nová silnice uleví hlavně křižovatce u Enpeky

První část obchvatu neboli propojka Brněnská – Novoměstská od průmyslové zóny po Mělkovice byla zprovozněna v roce 2015. Druhá část, jež propojí silnice II/353 a I/37, se začne stavět sedm let poté. Odlehčí se hlavně kruhové křižovatce u Enpeky, Brněnskou ulicí podle ŘSD jezdí denně přes 11 tisíc vozidel.

„Je to jistý milník, který zásadně ulehčí dopravní situaci ve městě,“ vyzdvihl na zastupitelstvu starosta a poděkoval všem, kdo se podíleli na výkupu pozemků v trase přeložky.

Podle Ředitelství silnic a dálnic by mělo dojít k demolici bývalé prodejny koberců ještě letos. „Na tyto práce budeme vybírat dodavatele, jakmile bude vydáno rozhodnutí o odstranění stavby – očekáváme jej do dvou měsíců,“ vyjádřila se mluvčí státní organizace Nina Ledvinová.

Další harmonogram je věcí obvyklého úředního kolotoče. „Pokud bude letos vydáno stavební povolení, bude stavba připravena k soutěži na dodavatele stavebních prací. Plánovaný termín zahájení výstavby přeložky (jaro 2022) závisí na tom, zda bude akce zařazena do rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. To se dozvíme v závěru roku, kdy se rozpočet projednává a schvaluje v parlamentu,“ uvedla mluvčí ŘSD.

Objezd v Brněnské ulici se změní v elipsu

Oficiálně půjde o přeložku silnice I/37, do které stát investuje zhruba 100 milionů korun bez daně. Při výstavbě, která potrvá asi jeden a půl stavební sezony, se dají očekávat dopravní omezení hlavně v Jihlavské ulici v křižovatce s Chelčického ulicí, kudy se jezdí k autobusovému a vlakovému nádraží či Kauflandu. Tam vznikne kruhový objezd.

„Počátek stavby je umístěn do středu nové okružní křižovatky v Jihlavské ulici. Konec přeložky je uprostřed druhé okružní křižovatky na ulici Brněnská. V tomto místě již okružní křižovatka stojí, ovšem v plánu je její přestavba do takové podoby, aby měla tvar elipsy,“ píše se v informačním letáku ŘSD.

Prakticky při každé diskusi o dopravě ve městě pod Zelenou horou se řeč stočí na chybějící severozápadní obchvat města, tedy od firmy Tokoz v Santiniho ulici kolem Starého dvora až po nádraží.

Jeho absence je cítit prakticky při každém problému, který vznikne na frekventované silnici I/37, jež prochází i žďárským náměstím. A v jaké fázi je příprava obchvatu?

„Co se týká ‚velkého‘ obchvatu, tam probíhá zpracování dokumentace EIA (posouzení vlivu na životní prostředí – pozn. red.), která by měla být hotova na jaře příštího roku. Podle výsledku jejího projednání orgánem ochrany životního prostředí bude rozhodnuto o dalším postupu,“ reagovala na dotaz MF DNES mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Letos se řidiči musí každopádně připravit na pořádně horké léto. Právě dne začíná rekonstrukce průtahu městem od světelné křižovatky u sportbaru v Jungmannově ulici až po barokní most. Rekonstrukce silnice I/37 v této lokalitě bude rozdělena na čtyři úseky, jezdit se bude kyvadlově na semafory.