Kolik galerií moderního umění se může pochlubit hned dvěma funkčními jeřáby? V Trutnově jednu takovou nalezneme. Místní podnikatel se pustil do odvážné záchrany historické budovy bývalé elektrárny a chce z ní učinit unikátní výstavní prostor v rámci celé republiky. A ty dva zmíněné jeřáby nebudou jen na okrasu.

Na východním okraji Trutnova nalezneme hned dva elektrárenské komplexy – Poříčí I a Poříčí II. Zatímco druhý jmenovaný stále pohání domácnosti a průmysl v celém regionu, první elektrárna z roku 1914 je už desítky let odstavená.

Honosná pětipodlažní budova s působivou fasádou z lícových cihel měla už nejednou namále – na konci druhé světové války ji chtěli nacisté při ústupu vyhodit do vzduchu, po divokých 90. letech mohla skončit jako mnoho jejích okolních sudetských sestřenic – zchátralá se rozpadnout v prach a sutiny a být nahrazena třeba logistickou halou nebo autobazarem.19

Osud tomu chtěl, že areál koupil v roce 2011 Rudolf Kasper, místní podnikatel a majitel strojírenského a stavebního holdingu s obratem přes 900 miliónů korun. Objekt ho okamžitě oslovil, ačkoliv byl po mnoha letech chátrání v dezolátním stavu a všude vevnitř se povaloval nepořádek.

Pro mimořádná díla mimořádné prostory

Původní plán na opravu a přeměnu ve výrobní halu vzal poměrně rychle za své a začala se rodit představa galerie pro velkoformátové sochy a plastiky, které se jinde v republice mohou jen stěží vystavovat. Mimořádná velikost objektu, výšky stropů a celkové dispozice jsou pro podobná díla jako dělané.

Ve spolupráce s náchodským Atelierem Tsunami začal Rudolf Kasper s manželkou Renatou připravovat plány na přeměnu elektrárny Poříčí 1 v galerii EPO1 (Elektrárna Poříčí 1).

Prvořadým cílem bylo zachovat co nejvíce původních prvků. Tím se dostáváme opět ke dvěma jeřábům. Jeden pochází z doby provozu parouhelné elektrárny a sloužil pro instalaci a výměnu velkých generátorů a strojního vybavení, druhý je z éry podniku Dukla, který v budově vyráběl nádrže a tlakové nádoby. Oba prošly revizí, jsou plně funkční a výborně tak poslouží při přemísťování tisíce kilogramů vážících soch a dalších uměleckých děl.

Galerie moderního umění EPO1
Galerie moderního umění EPO1 | Zdroj: EPO1

Staré a nové

Jako přístupová cesta ke staršímu z nich bylo použito upravené původní schodiště z jiného místa v hale, pro něž se hledalo smysluplné využití. Je točité a společně s jeřábem tvoří velmi vydařený, esteticky působící celek. Pískovcové stupně i podesty byly opískovány, čímž byla obnovena původní struktura a barevnost, kovové zábradlí bylo očištěno, natřeno a doplněno novým madlem – přesně podle původního profilu dochovaných částí madla.

V nevytápěných částech budovy zůstala původní rozrastrovaná okna, zejména pro jejich příjemný, lehkost evokující vzhled a specifický design, jenž zásadně spoluvytváří atmosféru obdobných staveb. Těchto kritérií se podařilo docílit také u nových oken, použitých do vytápěných částí budovy, kde bylo třeba zohlednit i tepelně izolační parametry.

Galerie moderního umění EPO1
Galerie moderního umění EPO1 | Zdroj: EPO1

Krásně dochovanou připomínkou původního prvorepublikového interiéru a prvkem dotvářejícím přitažlivé napětí mezi starým a soudobým je dále světlík, který se po revitalizaci a zbourání příček, jež jej zakrývaly, stal dominantou chodby nad historickým tříramenným schodištěm.

V současnosti je kompletně dokončena rekonstrukce největšího prostoru v původní elektrárně –⁠ turbínové haly o délce 68 m, šířce 20 m a výšce úctyhodných 19 m. V menší, rovněž již zrekonstruované hale o rozloze 340 m2 již proběhla výstava fotografií.

Plánuje se ocelová věž

V nadcházejících fázích rekonstrukce bude postupně opraveno všech pět podlaží cihelné budovy, včetně unikátního podkrovního sálu. Dále budou kultivovány venkovní plochy a očištěny všechny fasády původních budov. Do budoucna je v plánu také úprava venkovních prostor pro open-air expozice či uzpůsobení novější navazující průmyslové haly pro účely tvorby uměleckých děl.

Galerie moderního umění EPO1
Galerie moderního umění EPO1 | Zdroj: EPO1

Dominantou celého objektu se má stát ocelová věž nad výtahovou šachtou, evokující původní účel stavby jako elektrárny, jež na sebe v minulosti upozorňovala třemi vysokými komíny. Po kvalitním nasvícení by se měla stát výrazným orientačním bodem a specifikem celé galerie viditelným již z dalekého okolí.

Rudolf Kasper se zkrátka pár let před důchodem rozhodl, že z podkrkonošského okresního města udělá jedno z hlavních výstavních center moderního umění ve střední Evropě. Už teď je přitom jisté, že do Trutnova se budou sjíždět nejen mladí umělci a příznivci umění, ale i milovníci kvalitních záchran industriální architektury.

EPO1

Lokalita: Trutnov, Česko
Architekt: Atelier Tsunami
Plocha: 3400 m2
Realizace: 2020-2025
Investor: Rudolf a Renata Kasperovi