Blansko spolu s Muzeem Blanenska připravuje opravu prostor někdejší zámecké kočárovny. V budově vznikne zázemí pro přednášky a setkávání, nový depozitář měřicí techniky i sociální zařízení pro návštěvníky blanenského zámku. Mluvčí radnice Pavla Komárková o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Budova bývalé kočárovny, která patří městu, je ve špatném technickém stavu. Muzeum ji má v dlouhodobé výpůjčce, využívá ji pouze jako skladové prostory. „Projekt, na kterém nyní s Muzeem Blanenska spolupracujeme, má za cíl objekt adaptovat tak, aby v něm mohla vzniknout badatelna muzea, prostor pro vzdělávání, ale také hygienické zázemí po návštěvníky blanenského zámku a kulturních akcí v jeho okolí. Prostory budou využité i jako depozitáře měřicí techniky,“ uvedl starosta Blanska Jiří Crha. Doplnil, že město tak naváže na úpravu předzámčí, která nyní pokračuje budovou Zámek 3. Do opraveného objektu Zámek 3 se letos v létě přesune administrativa muzea a díky tomu se přímo v zámku v druhém patře uvolní prostory, které bude možné stavebně upravit pro budoucí stálé expozice.

Návštěvníci by se v budoucnu mohli dočkat dalších opravených prostor v zámeckém areálu, nového zázemí a později přímo v budově zámku také stálé výstavy výrobků někdejšího závodu Metra. Muzeum chce část nové stálé expozice věnovat přiblížení jedné z významných osobností Blanska, Ericha Roučky.

Erich Roučka byl zakladatelem blanenské Metry, byl to ale také významný blanenský badatel a vynálezce. Málokdo například ví, že po dohodě s bratry Čapkovými jako vůbec první použil název „robot“ pro technické zařízení nahrazující lidskou práci. Samotný závod Metra je nedílnou součástí historie průmyslové výroby v Blansku, ve své době byl jedním z nejvýznamnějších podniků, které vyráběly analogové měřicí přístroje,“ uvedla ředitelka muzea Pavlína Komínková.

Ve spolupráci s Muzeem Blanenska město pracuje na projektové dokumentaci a žádosti o dotaci. Pokud bude žádost úspěšná, letos by mohly skončit přípravy, v následujících letech by na ně navázala stavební část.