Vysokomýtský stavební úřad vydal územní rozhodnutí na sedmikilometrový úsek D35 mezi Ostrovem a Vysokým Mýtem. Pro přípravu stavby dálnice je to podstatný krok.

Úsek navazuje na část, kterou stavbaři budují od prosince 2018 a k Ostrovu ji dovedou zhruba v polovině roku 2022. Ve stejném roce by měla začít výstavba úseku, který nyní dostal od úředníků zelenou. Jeho součástí je i plánovaný tunel Homole nedaleko Vraclavi. 

„Provoz na silnici I/17 zůstane zachován, jelikož povrch nad tunelem nebude přerušen,“ popsal František Polák z projekční firmy Satra při projednávání územního řízení.

Kvůli případným potížím při stavbě tunelu vznikne ze strany od Ostrova provizorní sjezd. Jeho využití se vzhledem k přírodním podmínkám jeví jako pravděpodobné, což dříve připustili i projektanti.

„Hydrologická situace v trase tunelu je dost složitá. Během realizace se budeme potýkat s problémy,“ prohlásil geolog Lukáš Grünwald. Zároveň dodal, že tyto předpoklady vyplynuly z předběžného geotechnického průzkumu.

Rozhodnutí musí ještě nabýt právní moci. Úřad stanovil celkem 48 podmínek pro umístění stavby, zpracování projektové dokumentace, vydání stavebního povolení a pro napojení na veřejnou dopravní a technickou infrastrukturu. 

Žádost o územní rozhodnutí byla podána již v listopadu 2017. Kvůli doplnění podkladů se ale vydání protáhlo.

Veřejné projednání se uskutečnilo loni v srpnu. Při něm byly vzneseny návrhy a námitky, s nimiž se úředníci před vydáním rozhodnutí museli vypořádat. Z dokumentu například vyplývá, že pokud územní rozhodnutí nabude právní moci, začne ŘSD oslovovat majitele kvůli výkupům potřebných pozemků v červenci příštího roku.