Zklidnění dopravy a sjednocení ploch, upravená zeleň, nové povrchy, zastávky i mobiliář, podzemní kontejnery na tříděný odpad a dva nové vodní prvky. Tak má po přestavbě, která by měla začít již v polovině letošního září, vypadat Karlovo náměstí v Třebíči. Práce přijdou na 200 milionů korun.

Takto by podle vizualizací mohlo po úpravě vypadat třebíčské Karlovo náměstí.

Takto by podle vizualizací mohlo po úpravě vypadat třebíčské Karlovo náměstí. | foto: městský úřad Třebíč

Ještě do 22. července mohou zájemci podávat nabídky do výběrového řízení na zhotovitele kompletní obnovy centra. Stavba za odhadovaných 200 milionů korun je rozplánována na přibližně 26 měsíců. Samotným úpravám náměstí však musejí předcházet přípravné činnosti a přeložky inženýrských sítí.

„Není to pouze akce města, jsou do toho zahrnuty společnosti, jako je E. ON, plynaři, vodovody a kanalizace, TTS, CETIN a mnoho dalších síťařů. Celý průběh máme zkoordinovaný, finanční prostředky připravené, a já tedy pevně věřím, že se po těch dvaceti letech debat a úvah konečně revitalizace Karlova náměstí uskuteční,“ vyjádřil se k tomu třebíčský starosta Pavel Pacal.

Od 1. srpna bude omezen provoz v Jejkovské bráně. Kromě ní se ale už pracuje také v dalších ulicích, jež přiléhají ke Karlovu náměstí. Například v Přerovského ulici bylo nutné přeložit kabely vysokého a nízkého napětí, totéž čeká Soukupovu ulici a práce se dotknou rovněž Martinského náměstí.

„Pracovat se tam bude do doby, než začne samotná rekonstrukce náměstí. Jsou to přípravné práce, které s tím souvisejí. Musí se udělat přeložky napětí či plynu,“ popsala mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

Náklady podle jejích slov hradí provozovatelé jednotlivých sítí.

Od poloviny prázdnin bude náměstí bez autobusů

Stavební činnosti omezí také městskou hromadnou dopravu. Na Karlovo náměstí, které je nyní hlavním přestupním uzlem městské hromadné dopravy, budou autobusy zajíždět pouze do 31. července.

„Od 1. srpna už budou zřízené zastávky na ulici Smila Osovského u pošty a v ulici Vítězslava Nezvala. A od 15. září na ně pak bude po celou dobu rekonstrukce náměstí každou půlhodinu zajíždět malý autobus z ulice Vítězslava Nezvala,“ vysvětlila Irini Martakidisová.